Ambasada SAD u BiH ponovo prijeti sankcijama političarima u Srpskoj

20.10.2021. 21:11
0
IZVOR: srpskainfo.com

Narodna skupština Republike Srpske je danas usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, što vodi ka formiranju agencije za lijekove Srpske.

Na ovu odluku je reagovala i Ambasada SAD u Sarajevu.

– Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unapređenju funkcionalnosti – navodi se u pisanoj izjavi iz Ambasade SAD-a za Radio Slobodna Evropa (RSE) nakon što je Skupština Republike Srpske danas usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Oni su istakli da "ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija", međutim Dodik je danas nakon sjednice NSRS najavio da Republika Srpska neće odustati od takvih namjera (vraćanja nadležnosti Oružanih snaga, VSTV-a, UIO, OSA, SIPA).

– Takve radnje bile bi neustavne i antidejtonske. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu – ističe se.

Iz Ambasade su još formiranje vlastite agencije za lijekove na neki način nazvali "pokušajem da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava".

– Nastavićemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve – ističe se u stavu Ambasade SAD.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 23m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    7h 21m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    15h 47m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    14h 2m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    15h 41m
    0