Амбасадор Кине уручио Шеранићу контингент заштитне опреме

26.04.2020. 15:15
0
ИЗВОР: СРНА

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг уручио је данас министру здравља и социјалне заштите Републике Српске Алену Шеранићу донацију медицинске и заштитне опреме потребне за спречавање ширења вируса корона.

Шеранић је захвалио Влади Кине и истакао да управо захваљујући кинеској Амбасади у БиХ Српска има могућност да сарађује са компанијама из те азијске земље.

- Ове компаније су донирале и вољне су да то и даље чине донирајући заштитну опрему да би се адекватно могли борити против вируса корона - рекао је Шеранић новинарима.

Он је додао да је ово узвраћена помоћ, јер је Република Српска симболично помогла Кини на почетку епидемије, те истакао значај да се настави разноврсна помоћ која постоји у оквиру сарадње Кине и Српске.

Шеранић је и у име предсједника Владе Српске Радована Вишковића, здравствених радника који ће користити заштитну опрему, али и становништва Српске захвалио Кини за све што чини за Републику Српску.

Амбасадор Ђи је напоменуо да је ријеч о помоћи од срца иако није велика количина опреме која је данас донирана.

- Желимо на овај начин да изразимо наше јединство и покажемо да смо увијек уз вас - рекао је Ђи.

Он је напоменуо да је Кина прије два мјесеца, када је пролазила најтеже тренутке у борби против пандемије, добила подршку од многих званичника, као што је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, те многих пријатеља из Српске.

- Добили смо подршку и од универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву. Кинески народ зна да буде захвалан и да узврати, те ћемо учинити све у оквиру својих могућности да вам помогнемо у борби против пандемије вируса корона - рекао је Ђи.

Он је напоменуо да је данашња помоћ други контигент донације из Кине, те да је први раније стигао у Сарајево.

- Надамо се да ће у будућности и кинеске локалне власти, те представници цивилног друштва, као и компаније из Кине и појединци пружити помоћ БиХ - рекао је Ђи.

Он је изразио задовољство јер су данас стигле добре вијести из кинеског града Вухана, који је највише био захваћен вурусом корона, да су сви пацијенти отпуштени из болница овог града.

- Свакако ћемо и даље радити све активности на превенцији и контроли, јер се сада суочавамо са увезеним случајевима из иностранства - рекао је Ђи.

Он је изразио задовољство што је и у БиХ, укључујући Републику Српску, пандемија стабилизована, те се нада и скором паду броја заражених.

Ђи је данас уручио донацију од по 1.000 комада тестова, медицинских маски, визира, хируршких рукавица, те заштитне обуће.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 6m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 21m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 12m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    19h 39m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    21h 31m
    0