Ambasador Kine uručio Šeraniću kontingent zaštitne opreme

26.04.2020. 15:15
0
IZVOR: SRNA

Ambasador Kine u BiH Đi Ping uručio je danas ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenu Šeraniću donaciju medicinske i zaštitne opreme potrebne za sprečavanje širenja virusa korona.

Šeranić je zahvalio Vladi Kine i istakao da upravo zahvaljujući kineskoj Ambasadi u BiH Srpska ima mogućnost da sarađuje sa kompanijama iz te azijske zemlje.

- Ove kompanije su donirale i voljne su da to i dalje čine donirajući zaštitnu opremu da bi se adekvatno mogli boriti protiv virusa korona - rekao je Šeranić novinarima.

On je dodao da je ovo uzvraćena pomoć, jer je Republika Srpska simbolično pomogla Kini na početku epidemije, te istakao značaj da se nastavi raznovrsna pomoć koja postoji u okviru saradnje Kine i Srpske.

Šeranić je i u ime predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića, zdravstvenih radnika koji će koristiti zaštitnu opremu, ali i stanovništva Srpske zahvalio Kini za sve što čini za Republiku Srpsku.

Ambasador Đi je napomenuo da je riječ o pomoći od srca iako nije velika količina opreme koja je danas donirana.

- Želimo na ovaj način da izrazimo naše jedinstvo i pokažemo da smo uvijek uz vas - rekao je Đi.

On je napomenuo da je Kina prije dva mjeseca, kada je prolazila najteže trenutke u borbi protiv pandemije, dobila podršku od mnogih zvaničnika, kao što je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te mnogih prijatelja iz Srpske.

- Dobili smo podršku i od univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Kineski narod zna da bude zahvalan i da uzvrati, te ćemo učiniti sve u okviru svojih mogućnosti da vam pomognemo u borbi protiv pandemije virusa korona - rekao je Đi.

On je napomenuo da je današnja pomoć drugi kontigent donacije iz Kine, te da je prvi ranije stigao u Sarajevo.

- Nadamo se da će u budućnosti i kineske lokalne vlasti, te predstavnici civilnog društva, kao i kompanije iz Kine i pojedinci pružiti pomoć BiH - rekao je Đi.

On je izrazio zadovoljstvo jer su danas stigle dobre vijesti iz kineskog grada Vuhana, koji je najviše bio zahvaćen vurusom korona, da su svi pacijenti otpušteni iz bolnica ovog grada.

- Svakako ćemo i dalje raditi sve aktivnosti na prevenciji i kontroli, jer se sada suočavamo sa uvezenim slučajevima iz inostranstva - rekao je Đi.

On je izrazio zadovoljstvo što je i u BiH, uključujući Republiku Srpsku, pandemija stabilizovana, te se nada i skorom padu broja zaraženih.

Đi je danas uručio donaciju od po 1.000 komada testova, medicinskih maski, vizira, hirurških rukavica, te zaštitne obuće.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prosječna neto plata u februaru 1.256 KM Prosječna neto plata u februaru 1.256 KM
Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
Jelena Trivić najavila: „Formiramo Narodni front za Republiku Srpsku“ (VIDEO) Jelena Trivić najavila: „Formiramo Narodni front za Republiku Srpsku“ (VIDEO)
Najčitanije
 • Pismeno se oglasili iz JZU „Srbija“ o epidemiji
  2h 25m
  2
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  22h 33m
  0
 • Osam šampionskih titula džudistima „Famosa“ na prvenstvu Republike Srpske za juniore i starije pionire
  21h 43m
  0
 • Evropa gori u protestima
  21h 13m
  1
 • U selu Osjek žena poginula od strujnog udara
  3h 27m
  0