Амбасадори усвојили правила о вјештачкој интелигенцији

02.02.2024. 18:30
0
ИЗВОР: srna.rs

Представници 27 чланица ЕУ усвојили су значајна правила о обуздавању вјештачке интелигенције, након што је савладана последња препрека послије тешких преговора.

Брисел је први пут предложио закон о вјештачкој интелигенцији 2021. године, а већи дио прошле године провео је у настојањима да се усвоји нацрт текста након што је чет-бот "Čet dži-pi-ti" постао веома популаран.

Државе ЕУ и посланици сложили су се око низа нацрта правила још у децембру. Тада су најављени први свеобухватни закони у свијету који регулишу вјештачку интелигенцију, а њихово усвајање након тога требало је да буде формалност.

Међутим, поједине земље, укључујући Француску и Њемачку, изразиле су примједбе, што је довело до нове рунде преговора о његовом садржају.

Амбасадори ЕУ коначно су потписали текст током данашњег састанка у Бриселу, након што су ублажене забринутости Француске и Њемачке.

"Веома смо срећни што можемо да објавимо да су амбасадори управо једногласно потврдили коначни компромисни текст који се налази у приједлогу о усклађеним правилима о вјештачкој интелигенцији", саопштила је Белгија, која је тренутно предсједавајућа у ЕУ.

Париз је посебно желио да закон заштити нове компаније са вјештачком интелигенцијом у покушају да осигура да правила не забрањују будуће "европске предводнике у сегменту вјештачке интелигенције".

Европски парламент би требао да гласа о тексту у марту или априлу, прије него што он постане закон. Затим би требало да буде званично потврђен у мају.

Коментари 0
Повезане вијести
Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције
Вјештачка интелигенција „оживјела“ владаре из династије Немањић (ФОТО) Вјештачка интелигенција „оживјела“ владаре из династије Немањић (ФОТО)
Вјештачка интелигенција нацртала свјетске вође као бебе (ВИДЕО) Вјештачка интелигенција нацртала свјетске вође као бебе (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 51m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 46m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 34m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 40m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 8m
    0