Ambasadori usvojili pravila o vještačkoj inteligenciji

02.02.2024. 18:30
0
IZVOR: srna.rs

Predstavnici 27 članica EU usvojili su značajna pravila o obuzdavanju vještačke inteligencije, nakon što je savladana poslednja prepreka poslije teških pregovora.

Brisel je prvi put predložio zakon o vještačkoj inteligenciji 2021. godine, a veći dio prošle godine proveo je u nastojanjima da se usvoji nacrt teksta nakon što je čet-bot "Čet dži-pi-ti" postao veoma popularan.

Države EU i poslanici složili su se oko niza nacrta pravila još u decembru. Tada su najavljeni prvi sveobuhvatni zakoni u svijetu koji regulišu vještačku inteligenciju, a njihovo usvajanje nakon toga trebalo je da bude formalnost.

Međutim, pojedine zemlje, uključujući Francusku i Njemačku, izrazile su primjedbe, što je dovelo do nove runde pregovora o njegovom sadržaju.

Ambasadori EU konačno su potpisali tekst tokom današnjeg sastanka u Briselu, nakon što su ublažene zabrinutosti Francuske i Njemačke.

"Veoma smo srećni što možemo da objavimo da su ambasadori upravo jednoglasno potvrdili konačni kompromisni tekst koji se nalazi u prijedlogu o usklađenim pravilima o vještačkoj inteligenciji", saopštila je Belgija, koja je trenutno predsjedavajuća u EU.

Pariz je posebno želio da zakon zaštiti nove kompanije sa vještačkom inteligencijom u pokušaju da osigura da pravila ne zabranjuju buduće "evropske predvodnike u segmentu vještačke inteligencije".

Evropski parlament bi trebao da glasa o tekstu u martu ili aprilu, prije nego što on postane zakon. Zatim bi trebalo da bude zvanično potvrđen u maju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kompanije „Meta“ i „IBM“ pokrenuli alijansu za razvoj vještačke inteligencije Kompanije „Meta“ i „IBM“ pokrenuli alijansu za razvoj vještačke inteligencije
Vještačka inteligencija „oživjela“ vladare iz dinastije Nemanjić (FOTO) Vještačka inteligencija „oživjela“ vladare iz dinastije Nemanjić (FOTO)
Vještačka inteligencija nacrtala svjetske vođe kao bebe (VIDEO) Vještačka inteligencija nacrtala svjetske vođe kao bebe (VIDEO)
Najčitanije
 • Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke
  20h 27m
  0
 • Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
  14h 5m
  0
 • Izgorio pomoćni objekat u Bulozima
  20h 41m
  0
 • Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se igrali
  20h 32m
  2
 • Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO)
  9h 31m
  6