Америчке санкције неће спријечити СДС да изађе на изборе

27.03.2024. 19:39
4
ИЗВОР: nezavisne.com

Милан Миличевић, предсједник СДС-а, рекао је да рачун ове странке због америчких санкција још увијек није угашен, да ће сигурно утицати на одређене финансијске ствари, али да се не доводи у питање учествовање СДС-а на локалним изборима који ће бити одржани на јесен.

Подсјетимо, Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, рекао је данас да има информацију да ће бити затворен банковни рачун Српске демократске странке, која се налази на листи америчких санкција од 2004. године.

Говорећи о санкцијама ОФАЦ-а, Стевандић је рекао да се у тој причи не ради само о статусу особа из власти, већ и колега из опозиције.

- Информисан сам да се ради о рачунима људи који су били на власти 2003-2005 године, а који су под санкцијама САД. Углавном, ријеч је о око 50-ак људи из СДС-а којима су затворени рачуни и у току је поступак да се и СДС-у, као парламантарној странци, затвори рачун, јер се и она налази на листи санкција - рекао је Стевандић.

Он је додао да се ради о уцјењивачком потезу, којим се од свих тражи да се потпуно покоре како би имали право да учествују на изборима и да је ријеч о највећем кршењу људских права у историји ових простора.

Прво што је Миличевић казао овим поводом јесте да је занимљиво да се баш Стевандић забринуо за СДС.

- Не знам да ли је и Стевандић на тој ОФАЦ-овој листи или није. Да ли је то што се забринуо за СДС ствар неких бивших времена или емоција, није ми познато, али је дегутантно - навео је Миличевић.

Подсјетио је да је СДС од 2004. године под санкцијама ОФАЦ-а, као и да су под санкцијама бројни функционери СДС-а из тог периода.

- Постоји законска процедура због које је дошло до процедуре до затварања тих рачуна, па и СДС-у. То је покренула банка у којој ми имамо рачун, вјероватно јер су добили такву инструкцију од Агенције за банкарство или како то иде.

Рачун није укинут, није затворен још увијек, а може бити једнострано раскинут уговором о рачуну који ми имамо са нашом банком. На нашу иницијативу неће бити угашен, већ може бити од стране банке.

Ми ћемо наравно тражити сва законска права путем суда, јер то онемогућава и дискриминише странку као организацију, којој се отежава изношење политичких ставова - појаснио је Миличевић.

Али, тврди да евентуална блокада рачуна, неће угрозити учествовање СДС-а на изборима.

- То не угрожава могућност да странка изађе на изборе, јер је закон предвидио низ других могућности изласка због саме чињенице да је потребно да се плати одређена такса и котизацију према ЦИК-у БиХ који има своју процедуру. Закон је предвидио више различитих варијанти, а не знам да ли ту има нешто ново након овог новог закона који је наметнут, али он још није ступио на снагу, па нећу да се мијешам. Дакле, сигурно је да ће бити отежано фунцкионисање у смислу финансијских токова, али неће бити отежано у смислу политичког дјеловања СДС и изласка на изборе - казао је Миличевић.

На питање да ли је забринут, одговорио је:

- Знате како, као политичар се морате навићи да будете забринути сваки дан, па сам се навикао да сам веома опрезан. Али пошто из сваког проблема постоји неколико законских излаза, нисам забринут у неком дугорочном смислу. Али сигурно је да ово отежава рад.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Предатор 31.03.2024. 20:55
    Начните штек
  • Generic placeholder image
    Krle 27.03.2024. 20:18
    Ako bude račun blokiran SDS ili bilo kojoj drugoj stranci u Republici Srpskoj i za tu situaciju ima "lijeka". Fizička lica- članovi stranke mogu uplatiti donacije na blagajnu stranke i tim novcem se mogu platiti neophodne takse za učešće na izborima. Uvijek za svaku nametnutu prepreku ima i adekvatno rješenje.
  • Generic placeholder image
    Goran 27.03.2024. 19:53
    Pa svaka stranka koja u svom nazivu ima riječ SRPSKA je pod sankcijama
  • Generic placeholder image
    Борко 27.03.2024. 19:49
    Шта је сад ово? Које српске странке су под америчким санкцијама?
Повезане вијести
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 11m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 26m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 17m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    21h 44m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    23h 36m
    0