Америка позвала своје грађане да хитно напусте Ирак

03.01.2020. 11:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Амерички Стејт Департмент позвао је данас грађане Сједињених Америчких Држава да хитно напусте Ирак, потврђено је из Амбасаде САД у Ираку.

Како је наведено у појашњењу, овај потез је увјетован појачаним тензијама у овом дијелу свијету.

-Америчка амбасада у Ираку савјетује грађанима САД да обрате пажњу на упутство о путовањима које је објављено у јануару 2020. те да одмах напусте Ирак због повишених тензија у овој држави. Грађанима се савјетује да напусте државу авио летовима док су доступни, а уколико нису у могућности тако напустити државу, препоручује се да учине исто копненим путем. Све јавне конзуларне операције се суспендују до даљњег због напада милитаната који имају подршку Ирана. Америчким грађанима се савјетују да се не приближавају амбасади. Амерички конзулат у граду Ербил остаје отворен за издавање виза, пасоша и састанке са Одјељењем за послове са америчким грађанима- саопштено је данас из Амбасаде САД у Ираку.

Најмоћнији ирански генерал Касем Сулејмани, задужен за ирачке послове у иранској идеолошкој војсци, погинуо је у бомбардовању багдадске ваздушне луке, објавила је у петак ирачка државна телевизија.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи обећао је у петак да ће "осветити" смрт утицајног генерала и прогласио тродневну државну жалост.

Он је на Твитеру навео да "неумољива освета чека криминалце који су окаљали руке његовом крвљу и крвљу других мученика". И ирански предсједник Хасан Рохани изјавио је данас да ће се Иран и слободне државе у региону осветити САД након смрти генерала Сулејманија.

Коментари 0
Повезане вијести
Израел извео напад на Иран Израел извео напад на Иран
Снажан земљотрес погодио Америку Снажан земљотрес погодио Америку
Нова пуцњава у Америци, има мртвих! Нова пуцњава у Америци, има мртвих!
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 39m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 35m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 19m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 31m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 4m
    0