Американац гаси фирме за истраживање литијума и бора у Бијељини

07.04.2022. 19:44
1
ИЗВОР: capital.ba

Амерички држављанин Рохан Патнаик, који је у Бијељини основао двије фирме за геолошка истраживања литијума и бора, напрасно је одустао од те идеје, сазнаје портал "capital.ba".

Он је од Окружног привредног суда у Бијељини тражио да ликвидира његова предузећа “Родон” и “Dinaric Metals”, успут приложивши документацију којом доказује како нема неизмирених обавеза према држави и локалној заједници.

- Оснивач друштва је донио одлуку за ликвидацију због измијењених околности пословања - наводи се у Рјешењу суда о покретању ликвидационог поступка, који је у посједу портала "capital.ba".

Патнаик је од Града Бијељина прошле године тражио сагласност за геолошка истраживања на подручју мјесне заједнице Суво Поље, али је одбијен јер није доставио довољно информација које би Градску управу увјериле да такав пројекат не би имао штетне посљедице по људе и околину.

Такође, како су тада поручили, они нису имали ни законски основ за давање такве сагласности.

Патнаик је рођен у Сједињеним Америчким Државама, а од прошле године има и држављанство Србије.

Како су раније медији писали, он је у Србији основао фирме „Asena Investment“ и „Edelweiss Mineral Exploration“.

Иначе заступник тих предузећа, као и оних  у Бијељини, био је Јован Грубин који је и сам власник неколико фирми у Србији.

„Asena Investment“ је касније продата аустралијској компанији “Volt Resources”, а има дозволе за геолошка истраживања литијума, бора и других метала.

Дневни лист “Данас” је у јануару ове године писао о томе како ће послије избора кренути у бушење и истраживање

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Hari 07.04.2022. 21:38
  Kakva firma i bakrači, ofšor kompanija trebala samo poslužiti za pranje novca. Neka su otišli, nikakva šteta samo lopovluk i pljačka sirovina.
Повезане вијести
Смијењем директор “Орла”, Влада поставила новог Смијењем директор “Орла”, Влада поставила новог
Брза цеста Бијељина-Соколац - пројекат од стратешког интереса Брза цеста Бијељина-Соколац - пројекат од стратешког интереса
Зоран Лукић донирао косу за дјецу обољелу од леукемије (ФОТО) Зоран Лукић донирао косу за дјецу обољелу од леукемије (ФОТО)
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  11h 9m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  9h 43m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  11h 12m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  9h 26m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  8h 0m
  0