Американци развијају ефикасну таблету против рака

02.08.2023. 19:42
1
ИЗВОР: srna.rs

Амерички научници развили су лијек у облику таблете, који је у претклиничким испитивањима “уништавао” све чврсте карциноме и при томе није нарушио здраве ћелије.

Научници из организације `City of Hope` /једне од највећих америчких организација за истраживање и лијечење рака/, објавили су студију са детаљима првих резултата тестирања “таблете за убијање рака – АОХ1996”.

Лијек циља “канцерозну варијанту антигена језгре пролиферирајућих ћелија /ПЦНА/ – протеина, која је у свом мутираном облику “кључна” у репликацији ДНК, као и за “поправку” свих тумора који се шире.

Ово откриће могло би помоћи у заустављању ширења рака – наглашава Линда Малкас, професор на Одјељењу а молекуларну дијагностику и експерименталну терапију Калифорнијског центра за лијечење.

– ПЦНА је као главно чвориште аеродромског терминала које садржи више улаза за авион. Подаци сугеришу да је ПЦНА јединствено промијењен у ћелијама рака.Наша таблета за `убијање рака` је попут сњежне олује која затвара кључно чвориште ваздушних превозника, затварајући све долазне и одлазне летове само у авионима који превозе ћелије рака – објашава Малкасова, а преноси ДПА.

Она је прве резултате назвала “обећавајућим” и напоменула да је истраживање показало да ова таблета може да сузбије раст тумора у ћелијским животињским моделима, а да је прва фаза клиничког испитивања на људима у току.

Таблета се показала ефикасном у третману ћелија нападнутих раком дојке, простате, мозга, јајника, врата материце, коже и плућа.

Лијек је тестиран на више од 70 ћелијских линија рака и утврђено је да селективно убија ћелије рака ремећењем нормалног репродуктивног циклуса ћелија.

Главни аутор студије доктор Лонг Гу наглашава да “нико никада није циљао ПЦНА као лијек, јер се сматрао да је то неизводиво, али да је `City of Hope` успио да развије лијек”.

Студија је објављена у часопису “Cell Chemical Biology”.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    branko 03.08.2023. 16:41
    Koliko ce ljudi jos umrijeti, dok zazivi ta tableta..., treba se zdravo hraniti, ja dosta pijem hidrogenizovane vode, jedem svijeze povrce i voce...
Повезане вијести
Шверцовао 350.000 таблета у резервним точковима Шверцовао 350.000 таблета у резервним точковима
Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића
Цијена прегледа код др Несторовића: Ево колико родитељи плаћају да им контроверзни доктор лијечи дјецу Цијена прегледа код др Несторовића: Ево колико родитељи плаћају да им контроверзни доктор ...
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    19h 56m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    20h 40m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    10h 16m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    14h 20m
    0
  • Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
    20h 24m
    3