Amerikanci razvijaju efikasnu tabletu protiv raka

02.08.2023. 19:42
1
IZVOR: srna.rs

Američki naučnici razvili su lijek u obliku tablete, koji je u pretkliničkim ispitivanjima “uništavao” sve čvrste karcinome i pri tome nije narušio zdrave ćelije.

Naučnici iz organizacije `City of Hope` /jedne od najvećih američkih organizacija za istraživanje i liječenje raka/, objavili su studiju sa detaljima prvih rezultata testiranja “tablete za ubijanje raka – AOH1996”.

Lijek cilja “kanceroznu varijantu antigena jezgre proliferirajućih ćelija /PCNA/ – proteina, koja je u svom mutiranom obliku “ključna” u replikaciji DNK, kao i za “popravku” svih tumora koji se šire.

Ovo otkriće moglo bi pomoći u zaustavljanju širenja raka – naglašava Linda Malkas, profesor na Odjeljenju a molekularnu dijagnostiku i eksperimentalnu terapiju Kalifornijskog centra za liječenje.

– PCNA je kao glavno čvorište aerodromskog terminala koje sadrži više ulaza za avion. Podaci sugerišu da je PCNA jedinstveno promijenjen u ćelijama raka.Naša tableta za `ubijanje raka` je poput snježne oluje koja zatvara ključno čvorište vazdušnih prevoznika, zatvarajući sve dolazne i odlazne letove samo u avionima koji prevoze ćelije raka – objašava Malkasova, a prenosi DPA.

Ona je prve rezultate nazvala “obećavajućim” i napomenula da je istraživanje pokazalo da ova tableta može da suzbije rast tumora u ćelijskim životinjskim modelima, a da je prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima u toku.

Tableta se pokazala efikasnom u tretmanu ćelija napadnutih rakom dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata materice, kože i pluća.

Lijek je testiran na više od 70 ćelijskih linija raka i utvrđeno je da selektivno ubija ćelije raka remećenjem normalnog reproduktivnog ciklusa ćelija.

Glavni autor studije doktor Long Gu naglašava da “niko nikada nije ciljao PCNA kao lijek, jer se smatrao da je to neizvodivo, ali da je `City of Hope` uspio da razvije lijek”.

Studija je objavljena u časopisu “Cell Chemical Biology”.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    branko 03.08.2023. 16:41
    Koliko ce ljudi jos umrijeti, dok zazivi ta tableta..., treba se zdravo hraniti, ja dosta pijem hidrogenizovane vode, jedem svijeze povrce i voce...
Povezane vijesti
Zatvorenike nema ko da liječi Zatvorenike nema ko da liječi
Švercovao 350.000 tableta u rezervnim točkovima Švercovao 350.000 tableta u rezervnim točkovima
Kažnjen direktor RAK-a, pokrenut postupak protiv ministra Hurtića Kažnjen direktor RAK-a, pokrenut postupak protiv ministra Hurtića
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 13m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 41m
    5
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 51m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    17h 23m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 56m
    0