Ана Пухало учествовала на Европској олимпијади из информатике за дјевојке

08.09.2023. 21:39
2
ИЗВОР: katera.news

Европска олимпијада из информатике за дјевојке (EGOI) одржана је од 15. до 21. јула ове године у Лунду.

На такмичењу је учествовало 189 такмичарки из 52 земље свијета, а међу њима и и Ана Пухало, ученица четвртог разреда ЈУ Средње школе „28. јуни“.

Пухало, која се образује за занимање техничар информационих технологија,  прва је ученица у историји ове школе која је била дио једног такмичења свјетског нивоа.

Како су саопштили из Средње школе „28. јуни“, на престижном такмичењу учеснице су задатке радиле два дана по пет сати, док су остатак дана користиле да се међусобно што боље упознају али и да упознају и доживе све љепоте које нуде Шведска и Данска. Посјетиле су зоолошки парк Skånes Djurpark, возиле се трајектом кроз Копенхаген, чак се и окупале у Балтичком мору.

Слика

Фото: Фејсбук/ Средња школа „28. јуни”

Пухало је истакла да је захвална што је имала прилику да оде на овако велико такмичење, а посебно породици и школском колективу који ју је подржавао у сваком кораку овог путовања.

- Ово је била сјајна прилика да упознам друге програмерке мог узраста и да размијенимо савјете и идеје и, такође, да се упознамо са различитим традицијама и културама. Задаци су били поприлично комплексни и захтијевали су познавање алгоритама и структура података које се уопше не уче у средњој школи, због чега се већина такмичарки спрема сама. Та чињеница ми је показала гдје властити труд и залагање може да ме доведе, што ми је дало мотивацију да радим још више како бих овогодишњи резултат надмашила већ наредне године. Била ми је част представљати своју земљу и школу на такмичењу свјетског нивоа.  Потрудићу се да тако буде и наредне године - рекла је Ана.

 • Ана Пухало се пласирала на Европску женску олимпијаду из информатике
  03.06.2023. 18:17

  Државно такмичење из информатике, које је окупило многе талентоване ученике из цијеле државе, одржано је данас у Другој гимназији у Сарајеву. Средњу школу „28. јуни“ на овом такмичењу представља...

Образовање
Ана Пухало се пласирала на Европску женску олимпијаду из информатике

 

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Miljenko 09.09.2023. 10:12
  Bravo Ana, ponosom se tobom
 • Generic placeholder image
  Kики 09.09.2023. 08:11
  Браво, све честитке !
Повезане вијести
На хуманитарним турнирима прикупљено 2.290 КМ за Милоша На хуманитарним турнирима прикупљено 2.290 КМ за Милоша
Ана Пухало пета на квалификационом такмичењу за Женску европску олимпијаду Ана Пухало пета на квалификационом такмичењу за Женску европску олимпијаду
Ни киша им ништа не може: Насмијана лица матураната СШ "28. јуни" на улицама Источног Сарајева (ФОТО) Ни киша им ништа не може: Насмијана лица матураната СШ "28. јуни" на улицама Источног Сара...
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  15h 33m
  1
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  11h 40m
  0
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  5h 19m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  13h 23m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  11h 28m
  16