Андреј и Никола Благовчанин - клавирски дуо пред којим је изузетна каријера

22.03.2021. 18:18
1
ИЗВОР: Катера

Натпросјечно интелигентни дјечаци, ученици осмог разреда Основне школе "Пале" и изузетно музички надарени, близанци Андреј и Никола Благовчанин (14) ове године кроз убрзан процес школовања, првенствено због своје натпросјечне интелигенције, завршавају основну школу и крећу у Средњу музичку школу "Мокрањац" у Београду.

Већ имају јасне циљеве и планове у будућности, а то су основне и мастер студије на престижном Московском конзерваторијуму "Чајковски".

Браћа Андреј и Никола су наступили на великом броју домаћих и међународних фестивала изводећи на клавиру дјела славних композитора из периода барока, класицизма, романтизма, експресионизма попут Баха, Моцарта, Бетовена, Шопена, Рахмањинова и других.

У интервјуу за портал Катера откривају нам своје планове за будућност, почев од наставка музичког образовања у Београду, као и одласка у Москву, која им један од главних циљева у будућности. Разговарали смо и о њиховим тренутним активностима, фестивалима и такмичењима на којима су се представили публици, као и о самим почецима и интересовању ка клавиру и основном музичком школовању.

Када се појавило Ваше интересовање за клавиром и због чега сте баш тај инструмент одабрали?

Андреј: Истражујући разне сфере живота раног детињства, дошао сам до сасвим другачије сфере која се издвајала од претходних. То је музика. Широка палета звучних боја и нијанси, као и безброј могућности клавира, су ме привукле да кроз његове звуке покажем своје умеће публици која ме слуша.

Никола: Сазревајући кроз рано детињство, пролазио сам кроз разне периоде живота размишљајући о мом даљем животном путу и занимању. Сасвим ненадано, уписавши се у основну музичку школу на смеру за клавир, открио сам прави пут моје будућности и смера живота према којем морам да тежим. Клавир сам изабрао због свог широког спектра тонова и могућности извођења, јер клавир, без сумње, стварно може да замени цео један оркестар. Према томе, мој крајњи циљ у каријери био је јасно усмерен ка мојој животној опредељености према музици.

Како су изгледале прве године учења свирања клавира и да ли је било тешко на почетку да научите у дуету да свирате?

Никола: У почетку није било толико напорно. Све се сводило на неколико кратких и лако савладивих композиција. Као дует са својим братом сам освојио бројне награде. Прво искуство је било необично, али веома атрактивно и занимљиво.

Андреј: Важни су били само добра техника, концентрација и осећај за музику и културу звука. Све је ово потребно за добро и квалитетно извођење дела које се преноси публици која слуша.

Слика

Андреј и Никола Благовчанин/Фото: Приватна архива

Ко вам је највише помагао у учењу свирања клавира, са којим наставником или професором највише волите да радите? 

Андреј: У самом почетку, за велики увод у свет музике, заслужна је наставница Ивана Станишић из Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево, Подручно одељење Пале. Њеним знањем су утемељени основна техника и музицирање за клавиром. За више нивое умећа и виртуозности даље образовање интензивније настављам са професорком Невеном Ћеклић, ванредним професором Музичке академије у Источном Сарајеву. Кроз њен рад упознајем се, поред високе квалификације у свирању клавира, и са ширим спектром када говоримо о музици. За квалитетно извођење потребно је и познавање историје музике као и знање о ствараоцима дела која свирам. Са свим тим упознајем се кроз наше разговоре о многим композиторима тумачећи велики број њихових музичких дела.

Уз редовну наставу са професорком био сам на више мастер класова код проф. др Љиљане Вукеље, ванредног професора Академије музичке уметности у Београду и код Бориса Краљевића, професора клавира Музичке академије у Сингапуру. Такође, присуствовао сам и часовима клавира код професорке Биљане Кнежевић из Средње музичке школе "Војислав Вучковић" у Београду. 

Никола: Такође, од самог почетка када сам се тек упознавао са клавиром у свет музике ме је увела наставница Ивана Станишић из ШОМО Источно Сарајево, подручно одељење Пале. Након извесног времена, када сам достигао напреднији ниво, почео сам да радим са професорком Невеном Ћеклић са Музичке академије у Источном Сарајеву. Похађао сам бројне мастер класове међу којима су најистакнутији са професором Борисом Краљевићем са Музичке академије у Сингапуру, проф. др Љиљаном Вукељом са Музичке академије у Београду. Сарађивао сам са Биљаном Кнежевић, професорком из Средње музичке школе „Војислав Вучковић“ у Београду. Од како радим са Невеном Ћеклић мој капацитет могућности и умећа у свирању клавира, а и у теоретском смислу, знатно се повећао. 

Слика

Андреј и Никола током наступа/Фото: Приватна архива

Чије композиције највише волите да свирате, шта вас најбоље опушта, у којој музици највише уживате?

Андреј: Музика којом се представљам је класична музика. Самим тим највише волим да свирам композиције и разна дела композитора из периода барока, класицизма, романтизма, експресионизма и других.  Дела композитора, попут Ј.С. Баха, В.А. Моцарта, Бетовена, Шопена, Рахмањинова и других, су та која ме највише опуштају и које свирам са задовољством.

Такође, жеља да своје умеће и велики дар покажем у још већем светлу, опредељујем се и за компоновање. Пошто сам тек у уводу у свет компоновања, немам велики број својих дела која бих могао да представим. Али у будућности настојим да створим велики опус композиција које бих могао да представим публици.

Никола: Моју област представља класична музика. Ова област обухвата широко раздобље од величанственог барока до краја XIX и почетка XX века. Сваки музички стил или жанр карактеришу посебне особине и одише јединственом палетом звучних боја, хармонских складова и динамике. Композиторе које највише волим да свирам и слушам јесу првенствено Сергеј Васиљевич Рахмањинов и Фредерик Франсоа Шопен.

Обојица заиста јесу "песници клавира" јер располажу широким спектром звукова и звучних нијанси у својим делима и оркестрацији, са умереном дозом осећања, агогике у рубата. Један од најважнијих и најпознатијих композитора оркестарских дела, клавира и музичко-сценских дела јесте Петар Иљич Чајковски, те Лудвиг ван Бетовен и Волфганг Амадеус Моцарт са својом лакоћом и неизрецивом тачношћу.

Која су то прва такмичења са којих сте по први пут однијели неку награду, какав је осјећај био први пут пред публиком наступати?

Андреј: Прво такмичење, у којем сам учествовао у дисциплини клавир соло, било је школско-општинско такмичење ШОМО Источно Ново Сарајево, на којем сам освојио специјалну награду (100 поена) и био лауреат у својој категорији. Међутим, прво веће такмичење, у којем сам учествовао у дисциплини клавирски дуо са својим братом, било је Републичко такмичење основних и средњих музичких школа РС 2018. године на којем сам са својим братом освојио 94,75 поена.

Први наступ, наравно, је увек изазован. Није лако нешто по први пут представити публици без искуства и самоуверености која се стиче великим бројем наступа. Међутим, потребна је била само сигурност и жеља да се по први пут представим публици и пребродим страх од јавности.

Никола: Моје прво искуство као извођач на бини и такмичар јесте школско-општинско такмичење, у Источном Сарајеву, у дисциплини клавир соло, где сам освојио прву награду (92,33 поена). Мада прво значајније такмичење на којем сам учествовао са својим братом било је Републичко такмичење оснивних и средњих музичких школа РС у дисциплини клавирски дуо где смо освојили II награду (94,75 поена).

Иако сви сматрају прве наступе и изласке у јавност тешким и страшним, успео сам да савладам све препреке у мом умећу и извођењу задатог репертоара.

Слика

Андреј и Никола током једног од наступа/Фото: Приватна архива

Које су ваше најважније награде и такмичења са којих сте досад однијели најбоље резултате и награде? 

Андреј: Најзначајније награде које сам освојио на многим такмичењима су Међународно пијанистичко такмичење у Шапцу 2019. године, када сам освојио 93 поена (II награда) у дисциплини клавир соло.  Међународно такмичење „Примавера“ у Бијељини 2019. године. На овом такмичењу освојио сам 100 поена (I награда) у дисциплини клавир соло.

На Републичком такмичењу основних и средњих музичких школа РС 2019.године у дисциплини клавир соло освојио сам прву награду са својих 99,40 поена. Године 2018. на Међународном такмичењу „Бијенале“ у Бањалуци освојио сам са својим братом 98,50 поена и били смо лауреати у дисциплини клавирски дуо.

Међународно такмичење „Акоредеон арт плус“ у Источном Сарајеву 2018.године када сам освојио са својим братом 87,67 поена ( друга награда) у дисциплини клавирски дуо. Републичко такмичење основних и средњих музичких школа РС 2018.године, када сам освојио са својим братом 94,75 поена (друга награда) у дисциплини клавирски дуо. 

На Међународном “online“ такмичењу „Citta' di Barletta“ у Италији 2020.године, у дисциплини композиција, учествовао сам са својом композицијом Етида „Бљесак светлости у тами“ у f-molu освојивши 84 поена.

Никола: Најзначајније награде које сам освојио на многим такмичењима су Међународно пијанистичко такмичење у Шапцу 2019. године, када сам освојио 94 поена (II награда) у дисциплини клавир соло; Међународно такмичење „Примавера“ у Бијељини 2019. године. На овом такмичењу освојио сам 99 поена (I награда) у дисциплини клавир соло.

На Републичком такмичењу основних и средњих музичких школа РС 2019. године у дисциплини клавир соло освојио сам прву награду са својих 99 поена.

На Међународном такмичењу „Бијенале“ у Бањалуци 2018. године освојио сам са својим братом 98,50 поена и били смо лауреати у дисциплини клавирски дуо. Међународно такмичење „Акоредеон арт плус“ у Источном Сарајеву 2018. године када сам освојио са својим братом 87,67 поена ( друга награда) у дисциплини клавирски дуо.

Републичко такмичење основних и средњих музичких школа РС 2018.године, када сам освојио са својим братом 94,75 поена (друга награда) у дисциплини клавирски дуо.

На Међународном “online“ такмичењу „Citta' di Barletta“ у Италији 2020. године, у дисциплини композиција, учествовао сам са својом композицијом Етида „Искра радости“ у d-молу освојивши 81 поена. Наступали смо и на фестивалима Piano city Нови Сад 2019., Божићном концерту у Народном позоришту у Сарајеву 2020. у Бошњачком институту Сарајево.

Колико се у просјеку спремате за једно такмичење, колико дневно тренирате, а колико имате времена за споредне активности, одмор и дружење са пријатељима?

Андреј: За велики успех потребни су велики труд и залагање. Свет музике чини човека много изолованијим од спољашње средине. Важно је свакодневно вишечасовно вежбање, како свирања, тако и других музичких предмета. Дневно вежбам од 3 до 4 сата. Уз тај темпо за једно напредније такмичење потребно је најмање пола године интензивног рада са професором и самосталног вежбања. Уз вишечасовно вежбање и обавезе према школи такође похађам часове руског и немачког језика. За приватна дружења и социјализацију немам времена као остали вршњаци, али се трудим да, без обзира на све, стичем познанства ради лакшег успеха у мојој каријери.

Никола: Просечно, за једно такмичење се спремам најмање три, па чак и пет месеци за напреднија такмичења. Да бих постигао жељени успех потребно је много труда и одрицања. Поред свих школских обавеза учим руски и немачки језик и усавршавам теоретска знања музике и хармоније. Уз учење и напоран рад јако је битно одржавати физичко здравље и равнотежу. Потребно је редовно удисати чист и свеж ваздух, одржавати баланс у организму кроз што чешће шетње и активности да би био способан за даљи период напорног рада. 

Слика

Фото: Дамир Адамов

Какви су ваши даљи планови, гдје намјеравате да усавршавате свој таленат у свијету класичне музике?

Андреј: Након основног музичког образовања настављам да се усавршавам у Београду у Средњој музичкој школи „Мокрањац“ у класи професора Марка Ђорђевића. Даљи планови моје каријере јесу да завршим студије као и мастер на престижном Московском конзерваторијуму „Чајковски“.

За пут до Русије највише ми помажу моја професорка клавира Невена Ћеклић и професорка руског језика Сњежана Малбашић. По завршетку мастер студија, крајњи циљ ми је да постанем професор клавира, по могућности, на неким реномираним музичким академијама света.

Никола: Мој крајњи циљ у каријери јесте Москва. Али пре тога бих нагласио да, после завршеног основног образовања, планирам да завршим Средњу музичку школу ,,Мокрањац“ у Београду у класи професора Марка Ђорђевића. Даљи кораци ка успеху ме воде на Московски конзерваторијум ,,Чајковски“, где планирам да завршим основне и постдипломске студије, мастер и усавршавања.

Мој врховни циљ каријере је изричито јасан и без сумње тежи ка великом музичком остварењу. Моја жеља је да постанем професор клавира на престижним музичким академијама и конзерваторијумима света, те да одржавам бројне концерте и рецитале, мастер класове и своје знање и умеће да пренесем на остале талентоване и вредне ученике свих генерација и просперитета.

Биографија:

Андреј и Никола Благовчанин су рођени 2006. године у Касиндолу. Тренутно похађају осми разред Основне школе "Пале". Завршили су Школу за основно музичко образовање Источно Сарајево, Подручно одјељење у Палама. Тренутно живе у Палама.

Основна школа "Пале" је омогућила Андреју и Николи процес убрзаног школовања, како би били у могућности да у наредној школској години, од септембра 2021. године редовно упишу жељену средњу музичку школу без паузе од годину дана. Родитељи дјечака су поднијели приједлог школи, а директор школе је прибавио мишљење стручне комисије, која је утврдила да Андреј и Никола испуњавају све услове за убрзано напредовање и полагање предмета из деветог разреда.

Андреј и Никола ће се према плановима од септембра 2021. године уписати у први разред Средње музичке школе "Мокрањац" у Београду.

 

Приредио и разговарао: Миљан Рашевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Slavko Jovanovic 01.12.2021. 16:49
    Bravo Blagovcani!
    Moja pok. majka je rođena Blagovcani sa Blagovca.
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 28m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    15h 42m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    13h 32m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    5h 57m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    16h 47m
    0