Andrej i Nikola Blagovčanin - klavirski duo pred kojim je izuzetna karijera

22.03.2021. 18:18
1
IZVOR: Katera

Natprosječno inteligentni dječaci, učenici osmog razreda Osnovne škole "Pale" i izuzetno muzički nadareni, blizanci Andrej i Nikola Blagovčanin (14) ove godine kroz ubrzan proces školovanja, prvenstveno zbog svoje natprosječne inteligencije, završavaju osnovnu školu i kreću u Srednju muzičku školu "Mokranjac" u Beogradu.

Već imaju jasne ciljeve i planove u budućnosti, a to su osnovne i master studije na prestižnom Moskovskom konzervatorijumu "Čajkovski".

Braća Andrej i Nikola su nastupili na velikom broju domaćih i međunarodnih festivala izvodeći na klaviru djela slavnih kompozitora iz perioda baroka, klasicizma, romantizma, ekspresionizma poput Baha, Mocarta, Betovena, Šopena, Rahmanjinova i drugih.

U intervjuu za portal Katera otkrivaju nam svoje planove za budućnost, počev od nastavka muzičkog obrazovanja u Beogradu, kao i odlaska u Moskvu, koja im jedan od glavnih ciljeva u budućnosti. Razgovarali smo i o njihovim trenutnim aktivnostima, festivalima i takmičenjima na kojima su se predstavili publici, kao i o samim počecima i interesovanju ka klaviru i osnovnom muzičkom školovanju.

Kada se pojavilo Vaše interesovanje za klavirom i zbog čega ste baš taj instrument odabrali?

Andrej: Istražujući razne sfere života ranog detinjstva, došao sam do sasvim drugačije sfere koja se izdvajala od prethodnih. To je muzika. Široka paleta zvučnih boja i nijansi, kao i bezbroj mogućnosti klavira, su me privukle da kroz njegove zvuke pokažem svoje umeće publici koja me sluša.

Nikola: Sazrevajući kroz rano detinjstvo, prolazio sam kroz razne periode života razmišljajući o mom daljem životnom putu i zanimanju. Sasvim nenadano, upisavši se u osnovnu muzičku školu na smeru za klavir, otkrio sam pravi put moje budućnosti i smera života prema kojem moram da težim. Klavir sam izabrao zbog svog širokog spektra tonova i mogućnosti izvođenja, jer klavir, bez sumnje, stvarno može da zameni ceo jedan orkestar. Prema tome, moj krajnji cilj u karijeri bio je jasno usmeren ka mojoj životnoj opredeljenosti prema muzici.

Kako su izgledale prve godine učenja sviranja klavira i da li je bilo teško na početku da naučite u duetu da svirate?

Nikola: U početku nije bilo toliko naporno. Sve se svodilo na nekoliko kratkih i lako savladivih kompozicija. Kao duet sa svojim bratom sam osvojio brojne nagrade. Prvo iskustvo je bilo neobično, ali veoma atraktivno i zanimljivo.

Andrej: Važni su bili samo dobra tehnika, koncentracija i osećaj za muziku i kulturu zvuka. Sve je ovo potrebno za dobro i kvalitetno izvođenje dela koje se prenosi publici koja sluša.

Slika

Andrej i Nikola Blagovčanin/Foto: Privatna arhiva

Ko vam je najviše pomagao u učenju sviranja klavira, sa kojim nastavnikom ili profesorom najviše volite da radite? 

Andrej: U samom početku, za veliki uvod u svet muzike, zaslužna je nastavnica Ivana Stanišić iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo, Područno odeljenje Pale. Njenim znanjem su utemeljeni osnovna tehnika i muziciranje za klavirom. Za više nivoe umeća i virtuoznosti dalje obrazovanje intenzivnije nastavljam sa profesorkom Nevenom Ćeklić, vanrednim profesorom Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Kroz njen rad upoznajem se, pored visoke kvalifikacije u sviranju klavira, i sa širim spektrom kada govorimo o muzici. Za kvalitetno izvođenje potrebno je i poznavanje istorije muzike kao i znanje o stvaraocima dela koja sviram. Sa svim tim upoznajem se kroz naše razgovore o mnogim kompozitorima tumačeći veliki broj njihovih muzičkih dela.

Uz redovnu nastavu sa profesorkom bio sam na više master klasova kod prof. dr Ljiljane Vukelje, vanrednog profesora Akademije muzičke umetnosti u Beogradu i kod Borisa Kraljevića, profesora klavira Muzičke akademije u Singapuru. Takođe, prisustvovao sam i časovima klavira kod profesorke Biljane Knežević iz Srednje muzičke škole "Vojislav Vučković" u Beogradu. 

Nikola: Takođe, od samog početka kada sam se tek upoznavao sa klavirom u svet muzike me je uvela nastavnica Ivana Stanišić iz ŠOMO Istočno Sarajevo, područno odeljenje Pale. Nakon izvesnog vremena, kada sam dostigao napredniji nivo, počeo sam da radim sa profesorkom Nevenom Ćeklić sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Pohađao sam brojne master klasove među kojima su najistaknutiji sa profesorom Borisom Kraljevićem sa Muzičke akademije u Singapuru, prof. dr Ljiljanom Vukeljom sa Muzičke akademije u Beogradu. Sarađivao sam sa Biljanom Knežević, profesorkom iz Srednje muzičke škole „Vojislav Vučković“ u Beogradu. Od kako radim sa Nevenom Ćeklić moj kapacitet mogućnosti i umeća u sviranju klavira, a i u teoretskom smislu, znatno se povećao. 

Slika

Andrej i Nikola tokom nastupa/Foto: Privatna arhiva

Čije kompozicije najviše volite da svirate, šta vas najbolje opušta, u kojoj muzici najviše uživate?

Andrej: Muzika kojom se predstavljam je klasična muzika. Samim tim najviše volim da sviram kompozicije i razna dela kompozitora iz perioda baroka, klasicizma, romantizma, ekspresionizma i drugih.  Dela kompozitora, poput J.S. Baha, V.A. Mocarta, Betovena, Šopena, Rahmanjinova i drugih, su ta koja me najviše opuštaju i koje sviram sa zadovoljstvom.

Takođe, želja da svoje umeće i veliki dar pokažem u još većem svetlu, opredeljujem se i za komponovanje. Pošto sam tek u uvodu u svet komponovanja, nemam veliki broj svojih dela koja bih mogao da predstavim. Ali u budućnosti nastojim da stvorim veliki opus kompozicija koje bih mogao da predstavim publici.

Nikola: Moju oblast predstavlja klasična muzika. Ova oblast obuhvata široko razdoblje od veličanstvenog baroka do kraja XIX i početka XX veka. Svaki muzički stil ili žanr karakterišu posebne osobine i odiše jedinstvenom paletom zvučnih boja, harmonskih skladova i dinamike. Kompozitore koje najviše volim da sviram i slušam jesu prvenstveno Sergej Vasiljevič Rahmanjinov i Frederik Fransoa Šopen.

Obojica zaista jesu "pesnici klavira" jer raspolažu širokim spektrom zvukova i zvučnih nijansi u svojim delima i orkestraciji, sa umerenom dozom osećanja, agogike u rubata. Jedan od najvažnijih i najpoznatijih kompozitora orkestarskih dela, klavira i muzičko-scenskih dela jeste Petar Iljič Čajkovski, te Ludvig van Betoven i Volfgang Amadeus Mocart sa svojom lakoćom i neizrecivom tačnošću.

Koja su to prva takmičenja sa kojih ste po prvi put odnijeli neku nagradu, kakav je osjećaj bio prvi put pred publikom nastupati?

Andrej: Prvo takmičenje, u kojem sam učestvovao u disciplini klavir solo, bilo je školsko-opštinsko takmičenje ŠOMO Istočno Novo Sarajevo, na kojem sam osvojio specijalnu nagradu (100 poena) i bio laureat u svojoj kategoriji. Međutim, prvo veće takmičenje, u kojem sam učestvovao u disciplini klavirski duo sa svojim bratom, bilo je Republičko takmičenje osnovnih i srednjih muzičkih škola RS 2018. godine na kojem sam sa svojim bratom osvojio 94,75 poena.

Prvi nastup, naravno, je uvek izazovan. Nije lako nešto po prvi put predstaviti publici bez iskustva i samouverenosti koja se stiče velikim brojem nastupa. Međutim, potrebna je bila samo sigurnost i želja da se po prvi put predstavim publici i prebrodim strah od javnosti.

Nikola: Moje prvo iskustvo kao izvođač na bini i takmičar jeste školsko-opštinsko takmičenje, u Istočnom Sarajevu, u disciplini klavir solo, gde sam osvojio prvu nagradu (92,33 poena). Mada prvo značajnije takmičenje na kojem sam učestvovao sa svojim bratom bilo je Republičko takmičenje osnivnih i srednjih muzičkih škola RS u disciplini klavirski duo gde smo osvojili II nagradu (94,75 poena).

Iako svi smatraju prve nastupe i izlaske u javnost teškim i strašnim, uspeo sam da savladam sve prepreke u mom umeću i izvođenju zadatog repertoara.

Slika

Andrej i Nikola tokom jednog od nastupa/Foto: Privatna arhiva

Koje su vaše najvažnije nagrade i takmičenja sa kojih ste dosad odnijeli najbolje rezultate i nagrade? 

Andrej: Najznačajnije nagrade koje sam osvojio na mnogim takmičenjima su Međunarodno pijanističko takmičenje u Šapcu 2019. godine, kada sam osvojio 93 poena (II nagrada) u disciplini klavir solo.  Međunarodno takmičenje „Primavera“ u Bijeljini 2019. godine. Na ovom takmičenju osvojio sam 100 poena (I nagrada) u disciplini klavir solo.

Na Republičkom takmičenju osnovnih i srednjih muzičkih škola RS 2019.godine u disciplini klavir solo osvojio sam prvu nagradu sa svojih 99,40 poena. Godine 2018. na Međunarodnom takmičenju „Bijenale“ u Banjaluci osvojio sam sa svojim bratom 98,50 poena i bili smo laureati u disciplini klavirski duo.

Međunarodno takmičenje „Akoredeon art plus“ u Istočnom Sarajevu 2018.godine kada sam osvojio sa svojim bratom 87,67 poena ( druga nagrada) u disciplini klavirski duo. Republičko takmičenje osnovnih i srednjih muzičkih škola RS 2018.godine, kada sam osvojio sa svojim bratom 94,75 poena (druga nagrada) u disciplini klavirski duo. 

Na Međunarodnom “online“ takmičenju „Citta' di Barletta“ u Italiji 2020.godine, u disciplini kompozicija, učestvovao sam sa svojom kompozicijom Etida „Bljesak svetlosti u tami“ u f-molu osvojivši 84 poena.

Nikola: Najznačajnije nagrade koje sam osvojio na mnogim takmičenjima su Međunarodno pijanističko takmičenje u Šapcu 2019. godine, kada sam osvojio 94 poena (II nagrada) u disciplini klavir solo; Međunarodno takmičenje „Primavera“ u Bijeljini 2019. godine. Na ovom takmičenju osvojio sam 99 poena (I nagrada) u disciplini klavir solo.

Na Republičkom takmičenju osnovnih i srednjih muzičkih škola RS 2019. godine u disciplini klavir solo osvojio sam prvu nagradu sa svojih 99 poena.

Na Međunarodnom takmičenju „Bijenale“ u Banjaluci 2018. godine osvojio sam sa svojim bratom 98,50 poena i bili smo laureati u disciplini klavirski duo. Međunarodno takmičenje „Akoredeon art plus“ u Istočnom Sarajevu 2018. godine kada sam osvojio sa svojim bratom 87,67 poena ( druga nagrada) u disciplini klavirski duo.

Republičko takmičenje osnovnih i srednjih muzičkih škola RS 2018.godine, kada sam osvojio sa svojim bratom 94,75 poena (druga nagrada) u disciplini klavirski duo.

Na Međunarodnom “online“ takmičenju „Citta' di Barletta“ u Italiji 2020. godine, u disciplini kompozicija, učestvovao sam sa svojom kompozicijom Etida „Iskra radosti“ u d-molu osvojivši 81 poena. Nastupali smo i na festivalima Piano city Novi Sad 2019., Božićnom koncertu u Narodnom pozorištu u Sarajevu 2020. u Bošnjačkom institutu Sarajevo.

Koliko se u prosjeku spremate za jedno takmičenje, koliko dnevno trenirate, a koliko imate vremena za sporedne aktivnosti, odmor i druženje sa prijateljima?

Andrej: Za veliki uspeh potrebni su veliki trud i zalaganje. Svet muzike čini čoveka mnogo izolovanijim od spoljašnje sredine. Važno je svakodnevno višečasovno vežbanje, kako sviranja, tako i drugih muzičkih predmeta. Dnevno vežbam od 3 do 4 sata. Uz taj tempo za jedno naprednije takmičenje potrebno je najmanje pola godine intenzivnog rada sa profesorom i samostalnog vežbanja. Uz višečasovno vežbanje i obaveze prema školi takođe pohađam časove ruskog i nemačkog jezika. Za privatna druženja i socijalizaciju nemam vremena kao ostali vršnjaci, ali se trudim da, bez obzira na sve, stičem poznanstva radi lakšeg uspeha u mojoj karijeri.

Nikola: Prosečno, za jedno takmičenje se spremam najmanje tri, pa čak i pet meseci za naprednija takmičenja. Da bih postigao željeni uspeh potrebno je mnogo truda i odricanja. Pored svih školskih obaveza učim ruski i nemački jezik i usavršavam teoretska znanja muzike i harmonije. Uz učenje i naporan rad jako je bitno održavati fizičko zdravlje i ravnotežu. Potrebno je redovno udisati čist i svež vazduh, održavati balans u organizmu kroz što češće šetnje i aktivnosti da bi bio sposoban za dalji period napornog rada. 

Slika

Foto: Damir Adamov

Kakvi su vaši dalji planovi, gdje namjeravate da usavršavate svoj talenat u svijetu klasične muzike?

Andrej: Nakon osnovnog muzičkog obrazovanja nastavljam da se usavršavam u Beogradu u Srednjoj muzičkoj školi „Mokranjac“ u klasi profesora Marka Đorđevića. Dalji planovi moje karijere jesu da završim studije kao i master na prestižnom Moskovskom konzervatorijumu „Čajkovski“.

Za put do Rusije najviše mi pomažu moja profesorka klavira Nevena Ćeklić i profesorka ruskog jezika Snježana Malbašić. Po završetku master studija, krajnji cilj mi je da postanem profesor klavira, po mogućnosti, na nekim renomiranim muzičkim akademijama sveta.

Nikola: Moj krajnji cilj u karijeri jeste Moskva. Ali pre toga bih naglasio da, posle završenog osnovnog obrazovanja, planiram da završim Srednju muzičku školu ,,Mokranjac“ u Beogradu u klasi profesora Marka Đorđevića. Dalji koraci ka uspehu me vode na Moskovski konzervatorijum ,,Čajkovski“, gde planiram da završim osnovne i postdiplomske studije, master i usavršavanja.

Moj vrhovni cilj karijere je izričito jasan i bez sumnje teži ka velikom muzičkom ostvarenju. Moja želja je da postanem profesor klavira na prestižnim muzičkim akademijama i konzervatorijumima sveta, te da održavam brojne koncerte i recitale, master klasove i svoje znanje i umeće da prenesem na ostale talentovane i vredne učenike svih generacija i prosperiteta.

Biografija:

Andrej i Nikola Blagovčanin su rođeni 2006. godine u Kasindolu. Trenutno pohađaju osmi razred Osnovne škole "Pale". Završili su Školu za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo, Područno odjeljenje u Palama. Trenutno žive u Palama.

Osnovna škola "Pale" je omogućila Andreju i Nikoli proces ubrzanog školovanja, kako bi bili u mogućnosti da u narednoj školskoj godini, od septembra 2021. godine redovno upišu željenu srednju muzičku školu bez pauze od godinu dana. Roditelji dječaka su podnijeli prijedlog školi, a direktor škole je pribavio mišljenje stručne komisije, koja je utvrdila da Andrej i Nikola ispunjavaju sve uslove za ubrzano napredovanje i polaganje predmeta iz devetog razreda.

Andrej i Nikola će se prema planovima od septembra 2021. godine upisati u prvi razred Srednje muzičke škole "Mokranjac" u Beogradu.

 

Priredio i razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Slavko Jovanovic 01.12.2021. 16:49
    Bravo Blagovcani!
    Moja pok. majka je rođena Blagovcani sa Blagovca.
Povezane vijesti
Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“ Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    13h 52m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    12h 6m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    9h 56m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    13h 11m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    7h 54m
    0