Анкета: Гдје наши будући академски грађани планирају студирати?

04.05.2020. 15:50
0
ИЗВОР: Катера

Посљедњих година, па и деценија, постало је увријежено мишљење да млади морају ићи на студије јер су без факултетске дипломе безвриједни. Без обзира на застарио и нефункционалан образовни систем, који није у складу са потребама тржишта рада, велика се већина младих одлучује на упис факултета послије завршене средње школе.

Неко има афинитета према техничким факултетима, неко према друштвеним, али учинити прави избор није нимало лак задатак. Најчешће, и кад заврше факултет, млади се налазе у ситуацији да посједују диплому, али не и вјештине и компетенције неопходне за стварање и напредак у каријери. Са друге стране неизвјесност око будућег запослења отежава сам избор.

Да ли ће коришћење видеоконференцијских алата за организацију предавања, до ког је довела пандемија вируса корона у свијету, а како је најавио Министар Рајчевић прећи на најчешћи облик наставе у будућности, остаје нам да видимо.

Кад се већ мијења начин слушања предавања, право је вријеме и да се на нашим универзитетима уради темељна промјена наставних планова и програма, тако да буду модерни, практични и усклађени са тржишним потребама.

Избор мјеста студирања такође није лак, поготово што је то питање повезано и са усмјерењем односно профилом факултета. С обзиром да то питање директно утиче и на демографску слику, занима нас гдје ће наши будући академски грађани почети студирати?

Коментари 0
Повезане вијести
Убијено 11 људи, 25 рањено Убијено 11 људи, 25 рањено
Српска се новим индексом бори против лажних диплома Српска се новим индексом бори против лажних диплома
Црногорац у 88. години уписао факултет Црногорац у 88. години уписао факултет
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 22m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 36m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 26m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 51m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    16h 24m
    0