Антибиотици нису за прехладу и грип

07.11.2019. 12:24
0
ИЗВОР: Глас Српске

Потрошња антибиотика у Републици Српској константно расте, упркос упозорењима стручњака да прекомјерна употреба ових медикамената може довести у питање лијечење великог броја инфекција изазваних бактеријама.

Начелница Службе за фармацију у Институту за јавно здравство РС Мирјана Ђермановић каже да је, према подацима о укупној потрошњи антибиотика које институту достављају апотеке, видљиво да је потрошња антибактеријских лијекова у 2017. години износила 22,4 дозвољене дневне дозе (ДДД), док је тај број лани достигао 25,5 ДДД. 

- Ако посматрамо Холандију, Норвешку или Аустрију имамо готово дупло већу потрошњу у односу на њих, а са друге стране далеко смо бољи од Грчке, Кипра, Турске, који биљеже потрошњу и до 40 ДДД - казала је Ђермановићева.

Она упозорава да прекомјерна употреба антибиотика може довести до резистенције на ове лијекове, која временом настаје као посљедица мутације бактеријских гена. 

- Појаву резистенције знатно убрзава прекомјерна и неоправдана употреба антибиотика као, на примјер, за лијечење вирусних инфекција и употреба у ветеринарској медицини. Антибиотици нису лијекови за прехладу и грип и грађанима препоручујем да их користе само када им их препоручи љекар. Терапија треба да траје онолико дуго колико је љекар одредио и у дози која је прописана - навела је Ђермановићева и посавјетовала пацијенте да инфекције спречавају редовним прањем руку, спремањем хране у хигијенским условима, избјегавањем контакта са болесним људима  те редовном вакцинацијом. 

С друге стране, трошкови Фонда здравственог осигурања РС, када су у питању ови медикаменти се смањују, јер је број издатих рецепата за антибиотике који се налазе на њиховој листи из године у годину све мањи. 

- Љекари су за девет мјесеци ове године пацијентима издали 217.239 рецепата за антибиотике, што је фонд коштало око 1,2 милиона КМ. У истом периоду прошле године број рецепата износио је 232.546, док је рецимо за цијелу 2013. годину тај број достигао 449.023 рецепта - рекли су у фонду и додали да располажу само подацима о издатим рецептима за оне антибиотике који се налазе на њиховој листи, али не и за оне који се продају на тржишту а фонд их не финансира. 

Да је посљедњих година потрошња антибактеријских лијекова повећана тврде и у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, истичући да се они морају користити пажљивије.

- На антибактеријске лијекове у БиХ лани је потрошено 30,97 милиона КМ, а три антибиотика која су имала највећу потрошњу су “амоксицилин”, “ензим инхибитор” и “ципрофлоксацин” - рекли су у Агенцији за лијекове и додали да би, уколико не буде дјеловано одмах, антимикробна резистенција у будућности могла угрозити могућност лијечења бројних данас изљечивих инфективних болести

 Куповина на комад

У Фонду здравственог осигурања РС су навели да постоји могућност издавања антибиотика на комад, чиме се спречава нерационална употреба и лагеровање тих лијекова у кућним апотекама. 

- Старањем залиха у кућама ствара се могућност посезања за антибиотицима и у оним ситуацијама када их није љекар препоручио, што може бити штетно по здравље - појаснили су у фонду.

Коментари 0
Повезане вијести
ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто
Вирусом корона заражене двије особе у Источном Сарајеву Вирусом корона заражене двије особе у Источном Сарајеву
Поподне захлађење, могућ и снијег Поподне захлађење, могућ и снијег
Најчитаније
 • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
  5h 49m
  6
 • Годишњица страдања Милице Ракић
  5h 49m
  0
 • Посни роштиљ од кромпира
  20h 46m
  0
 • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
  20h 51m
  0
 • Српска легализује исплату плате у коверти
  19h 30m
  2