Антон Касиповић, министар правде РС: Судије и тужиоци не смију имати ни мрље

02.09.2019. 09:42
0
ИЗВОР: Срна

Министар правде Репулике Српске Антон Касиповић истакао је да критеријуми за избор судија и тужилаца треба да буду предмет новог Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ јер они који доносе одлуке, суде, морају имати беспријекорну прошлост.

- Судије, тужиоци, они који доносе одлуке, суде, пресуђују, воде поступке или управљају или руководе правосудним институцијама морају имати беспријекорну прошлост, адекватно образовање, статус у друштву, односно морају бити моралне вертикале које обезбјеђују дигнитет правосуђу као важном сегменту друштва -, рекао је Касиповић коментаришући упозорење Европске комисије да би приликом именовања судија и тужилаца требало да буде вођено рачуна о њиховој прошлости. 

Касиповић је за - Глас Српске - оцијенио да постоје различита мишљења, оцјене, сугестије па и виђења како унаприједити рад ВСТС-а, те нагласио да је неопходно радити на доношењу новог закона о ВСТС-у и да ће у том послу свакако учествовати и Министарство правде Српске. 

Говорећи о застоју у реформи правосуђа у БиХ, он је нагласио да је било доста прилика, потреба и обавеза да буде много више урађено. 

Према његовим ријечима, оно што се није дешавало у реформама у БиХ, реализовано је у Републици Српској уз пуни ангажман Владе Српске и Министарства правде. 

- Оно што сматрам да је проблематично у вези са застојем у реформи првосуђа у БиХ је то што нисмо искористили снажну подршку, стручни и финансијску, коју нам је свих ових година пружала Европска комисија - , рекао је Касиповић. 

Он је додао да је неопходно наставити процес реформи у правосуђу БиХ , али да је оно у шта је дефинитивно сигуран то да реформе у правосуђу у Српској иду завидним ритмом и у смислу обима и квалитета. 

- Дужни смо према грађанима у БиХ да што прије усвојимо ревидирану стратегију за процесуирање предмета ратних злочина и да се крене са њеном реализацијом - , рекао је Касиповић. 

Када је ријеч о борби против криминала и корупције, Касиповић је навео да су сви једнаки пред законом и да -не смије бити малих и великих-. 

Он је рекао да ће се до краја године пред Народном скупштином Српске наћи неколико важних приједлога закон или измјена постојећих који ће допринијети владавини права у Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
Судијама и тужиоцима масно повећање плата, администрацији ни мрвице Судијама и тужиоцима масно повећање плата, администрацији ни мрвице
Од данас без судија из Републике Српске Од данас без судија из Републике Српске
Тужилац из Бијељине пријављен јер је преспавао позив полиције за увиђај Тужилац из Бијељине пријављен јер је преспавао позив полиције за увиђај
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 35m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 37m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 35m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    15h 30m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 38m
    1