Anton Kasipović, ministar pravde RS: Sudije i tužioci ne smiju imati ni mrlje

02.09.2019. 09:42
0
IZVOR: Srna

Ministar pravde Repulike Srpske Anton Kasipović istakao je da kriterijumi za izbor sudija i tužilaca treba da budu predmet novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH jer oni koji donose odluke, sude, moraju imati besprijekornu prošlost.

- Sudije, tužioci, oni koji donose odluke, sude, presuđuju, vode postupke ili upravljaju ili rukovode pravosudnim institucijama moraju imati besprijekornu prošlost, adekvatno obrazovanje, status u društvu, odnosno moraju biti moralne vertikale koje obezbjeđuju dignitet pravosuđu kao važnom segmentu društva -, rekao je Kasipović komentarišući upozorenje Evropske komisije da bi prilikom imenovanja sudija i tužilaca trebalo da bude vođeno računa o njihovoj prošlosti. 

Kasipović je za - Glas Srpske - ocijenio da postoje različita mišljenja, ocjene, sugestije pa i viđenja kako unaprijediti rad VSTS-a, te naglasio da je neophodno raditi na donošenju novog zakona o VSTS-u i da će u tom poslu svakako učestvovati i Ministarstvo pravde Srpske. 

Govoreći o zastoju u reformi pravosuđa u BiH, on je naglasio da je bilo dosta prilika, potreba i obaveza da bude mnogo više urađeno. 

Prema njegovim riječima, ono što se nije dešavalo u reformama u BiH, realizovano je u Republici Srpskoj uz puni angažman Vlade Srpske i Ministarstva pravde. 

- Ono što smatram da je problematično u vezi sa zastojem u reformi prvosuđa u BiH je to što nismo iskoristili snažnu podršku, stručni i finansijsku, koju nam je svih ovih godina pružala Evropska komisija - , rekao je Kasipović. 

On je dodao da je neophodno nastaviti proces reformi u pravosuđu BiH , ali da je ono u šta je definitivno siguran to da reforme u pravosuđu u Srpskoj idu zavidnim ritmom i u smislu obima i kvaliteta. 

- Dužni smo prema građanima u BiH da što prije usvojimo revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina i da se krene sa njenom realizacijom - , rekao je Kasipović. 

Kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije, Kasipović je naveo da su svi jednaki pred zakonom i da -ne smije biti malih i velikih-. 

On je rekao da će se do kraja godine pred Narodnom skupštinom Srpske naći nekoliko važnih prijedloga zakon ili izmjena postojećih koji će doprinijeti vladavini prava u Srpskoj.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sudijama i tužiocima masno povećanje plata, administraciji ni mrvice Sudijama i tužiocima masno povećanje plata, administraciji ni mrvice
Od danas bez sudija iz Republike Srpske Od danas bez sudija iz Republike Srpske
Tužilac iz Bijeljine prijavljen jer je prespavao poziv policije za uviđaj Tužilac iz Bijeljine prijavljen jer je prespavao poziv policije za uviđaj
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    13h 20m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    13h 25m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    14h 17m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    14h 31m
    0
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    7h 53m
    0