Апел грађанима - опрез приликом паљења ватре и уређења имања

18.03.2020. 13:54
0
ИЗВОР: Катера

Полицијска управа Источно Сарајево поново апелује на грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала приликом уређења својих имања, чине на одговоран начин и на површинама које могу контролисати, како би спријечили неконтролисано ширење ватре која би могла угрозити имовину али и људски живот.

Посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада, усљед чега може доћи до шумског пожара или пожара на отвореном простору, који могу проузроковати велику материјалну штету.

У новембру 2019. године ступио је на снагу нови Закон о заштити од пожара, у којем је предвиђена обавезна мјера заштите од пожара, којом је забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи, са циљем спречавања ширења ватре утврђено је да се грађани не придржавају законских одредби.

Законом је предвиђена новчана казна у износу од  100 до 1.000 КМ за прекршај физичког лица, које пали коров или други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и за лице које не предузме све неопходне мјере и радње на спречавању ширења ватре.

Овом приликом позивају се грађани да након спаљивања угасе остатке несагорене материје како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног гашења и пожара.

У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је да грађани одмах обавијесте ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.

Полицијска управа Источно Сарајево ће предузети све законске мјере против свих лица за која се утврди да су изазвала пожар  и тиме угрозила животе и здравље људи или причинила материјалну штету.

Коментари 0
Повезане вијести
МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу
Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут
Хапшење због спида у Источној Илиџи Хапшење због спида у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 40m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 35m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    13h 24m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    23h 46m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    16h 1m
    0