Apel građanima - oprez prilikom paljenja vatre i uređenja imanja

18.03.2020. 13:54
0
IZVOR: Katera

Policijska uprava Istočno Sarajevo ponovo apeluje na građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala prilikom uređenja svojih imanja, čine na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolisati, kako bi spriječili nekontrolisano širenje vatre koja bi mogla ugroziti imovinu ali i ljudski život.

Posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada, usljed čega može doći do šumskog požara ili požara na otvorenom prostoru, koji mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

U novembru 2019. godine stupio je na snagu novi Zakon o zaštiti od požara, u kojem je predviđena obavezna mjera zaštite od požara, kojom je zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji, sa ciljem sprečavanja širenja vatre utvrđeno je da se građani ne pridržavaju zakonskih odredbi.

Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od  100 do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica, koje pali korov ili drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i za lice koje ne preduzme sve neophodne mjere i radnje na sprečavanju širenja vatre.

Ovom prilikom pozivaju se građani da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gašenja i požara.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je da građani odmah obavijeste vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

Policijska uprava Istočno Sarajevo će preduzeti sve zakonske mjere protiv svih lica za koja se utvrdi da su izazvala požar  i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu.

Komentari 0
Povezane vijesti
MUP Srbije uputio hitan apel Srbima u Beču MUP Srbije uputio hitan apel Srbima u Beču
Sokolački vatrogasci u protekla dva mjeseca intervenisali 41 put Sokolački vatrogasci u protekla dva mjeseca intervenisali 41 put
Hapšenje zbog spida u Istočnoj Ilidži Hapšenje zbog spida u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
    10h 41m
    3
  • Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
    11h 13m
    0
  • Policajac uboden nožem!
    6h 24m
    0
  • Đoković sa kacigom izašao među navijače (VIDEO)
    11h 22m
    0
  • Održan vaskršnji koncert i promovisana knjiga o crkvi u Pofalićima (FOTO)
    14h 29m
    0