Арсенић: Морамо очувати епску поезију, гусле, усмену историју

24.10.2020. 11:07
0
ИЗВОР: СРНА

Епска поезија, гусле и усмена историја се морају сачувати, што је и била намјера организатора манифестације "Огледало епског стваралаштва", која одржана у Источном Сарајеву, рекао је Срни секретар Гусларског друштва "Филип Вишњић" Витомир Арсенић.

Арсенић је нагласио да је изузетно важно охрабрити гусларе, посебно младе, да истрају на путу очувања српске историје и традиције, што је велика ствар за одбрану од глобалоизације и разних пошасти модерног времена.

За овогодишњу манифестацију, Ареснић је навео да је протекла у креативној атомосфери упркос епидемији вируса корона и уз максимално придржавање прописаних мјера заштите.

Главни дио манифестације био је музичко-сценски приказ основне теме "Жене, јунаци епских пјесама", као и трибина о теми "Епски десетерац - историја која се пјева", које Арсенић сматра веома битни.

-Поучни су за данашње гусларе и пјеснике који пишу епску поезију и којима је потребна едукација да би што боље догађаје из старије српске историје транспоновали на живот Срба и догађаје у овом модерном времену, препуном разноразних социјалних, националних, политичких, економских, вјерских изазова - рекао је Арсенић.

Концепт и сценску поставку урадио је режисер Витомир Митрић, који је поздравио напоре Гусларског друштва "Филип Вишњић" да путем сценског извођења сегмената косовског и покосовског циклуса укаже на стварни значај српских жена јунакиња, хериона, као и на и њихову позицију у епском систему.

Он је нагласо да ће сви догађаји са ове манифестације бити преточени у аудио, видео и фото-форму и на тај начин бити доступни широј јавности.

Организатор манифестације било је Гусларско друштво "Филип Вишњић" из Источног Сарајева, а одржана је мотом "Жене, јунаци епских пјесама". Почела се у четвртак, 22. октобра.

Централни програм одржан је у четвртак вече у сали Културног цетра Источно Ново Сарајево када је и изведен музичко-сценски приказ "Жене, јунаци епских пјесама", а јуче и трибина "Епски десетерац - историја која се пјева" на којој су уводничари били професори српског језика и књижевноцти Саша Кнежевић и Душан Пејић.

Због ограниченог броја гледалаца, ради поштовања прописаних епидемиолошких мјера и препорука, сценски приказ снимљен је и биће емитован на Интернет телевизији "Људи говоре", коју ће реализовати Недељко Жугић.

На реализацији и припреми пројекта радили су професор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Пеђа Харт и Немања Пухало.

Техничку реализацију пројекта реализовао је Културни центар Источно Ново Сарајево.

Ову традиционалну манифестацију, под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, града Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево, ове године подржало је и Министарство спољних послова Србије - управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Коментари 0
Повезане вијести
У Трнову почело снимање промотивног филма "Огледало епског стваралаштва“ У Трнову почело снимање промотивног филма "Огледало епског стваралаштва“
У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен" У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен"
Представљена монографија о Милану Гутовићу Представљена монографија о Милану Гутовићу
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 59m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 14m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    20h 5m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 32m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    20h 24m
    0