Арсић: Селимовић ме ударао приликом испитивања

13.03.2023. 14:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Свједок Тужилаштва БиХ Љубинко Арсић је у наставку суђења за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске /ВРС/ на подручју Горажда и Вишеграда од 1992. до 1994. године изјавио да га је оптужени Химзо Селимовић ударао приликом испитивања у Горажду, те да га је испитивао десетак пута.

Арсић је рекао да је као припадник Руђанске бригаде 21. јануара 1993. године заробљен са још десетак сабораца.

Он је навео да је био рањен у ногу и да је с још некима прво пребачен у болницу у Горажду, потом су затворени у зграду Завода за осигурање имовине и лица. Арсић је навео да је ходао са штаком и имао гипс на нози.

Он је рекао да га је испитивао Селимовић, који му се представио. "`Хајде, шта чекаш?`, ухватио ме за косу и извукао горе", присјетио се свједок, преноси Бирн.

Арсић је навео да га је Селимовић шамарао и ударао када није знао одговор на неко питање, те да га је испитивао десетак пута, а да је једном ту био и Бранко Арсић, који је пао са фотеље кад га је Селимовић ударио ногом.

Према његовим сазнањима, Селимовић је био начелник Војне полиције. Он је навео да је чуо да је он претпостављени, а да је прије њега био неко други.

Арсић је испричао да су у сусједним просторијама били затвореници из Фоче и Чајнича, те да су чули кад су их тукли.

Свједок је потврдио браниоцу Славиши Продановићу да је размијењен 6. октобра 1994. године и да је Селимовић био главни за то.

Селимовић је током унакрсног испитивања рекао да су "ноторне неистине" тврдње свједока да га је повукао за косу, као и да га је више пута испитивао.

За злочине над ратним заробљеницима, припадницима ВРС, почињене од 1992. до 1994. године оптужени су Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода, а Мехмед Добрача за злочине над цивилима и ратним заробљеницима почињене између фебруара и октобра 1995. на подручју Рогатице и Горажда.

Према оптужници, они су били припадници такозване Армије БиХ, углавном на позицијама у безбједносном сектору.

Суђење би требало да буде настављено 20. марта.

Коментари 0
Повезане вијести
Свједок испричао да је рањен у нападу у Добровољачкој и ударен кундаком у главу Свједок испричао да је рањен у нападу у Добровољачкој и ударен кундаком у главу
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 6m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 20m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 59m
    5
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 27m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 15m
    0