Arsić: Selimović me udarao prilikom ispitivanja

13.03.2023. 14:00
0
IZVOR: srna.rs

Svjedok Tužilaštva BiH Ljubinko Arsić je u nastavku suđenja za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske /VRS/ na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine izjavio da ga je optuženi Himzo Selimović udarao prilikom ispitivanja u Goraždu, te da ga je ispitivao desetak puta.

Arsić je rekao da je kao pripadnik Ruđanske brigade 21. januara 1993. godine zarobljen sa još desetak saboraca.

On je naveo da je bio ranjen u nogu i da je s još nekima prvo prebačen u bolnicu u Goraždu, potom su zatvoreni u zgradu Zavoda za osiguranje imovine i lica. Arsić je naveo da je hodao sa štakom i imao gips na nozi.

On je rekao da ga je ispitivao Selimović, koji mu se predstavio. "`Hajde, šta čekaš?`, uhvatio me za kosu i izvukao gore", prisjetio se svjedok, prenosi Birn.

Arsić je naveo da ga je Selimović šamarao i udarao kada nije znao odgovor na neko pitanje, te da ga je ispitivao desetak puta, a da je jednom tu bio i Branko Arsić, koji je pao sa fotelje kad ga je Selimović udario nogom.

Prema njegovim saznanjima, Selimović je bio načelnik Vojne policije. On je naveo da je čuo da je on pretpostavljeni, a da je prije njega bio neko drugi.

Arsić je ispričao da su u susjednim prostorijama bili zatvorenici iz Foče i Čajniča, te da su čuli kad su ih tukli.

Svjedok je potvrdio braniocu Slaviši Prodanoviću da je razmijenjen 6. oktobra 1994. godine i da je Selimović bio glavni za to.

Selimović je tokom unakrsnog ispitivanja rekao da su "notorne neistine" tvrdnje svjedoka da ga je povukao za kosu, kao i da ga je više puta ispitivao.

Za zločine nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS, počinjene od 1992. do 1994. godine optuženi su Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda, a Mehmed Dobrača za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici takozvane Armije BiH, uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 20. marta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a
Svjedok ispričao da je ranjen u napadu u Dobrovoljačkoj i udaren kundakom u glavu Svjedok ispričao da je ranjen u napadu u Dobrovoljačkoj i udaren kundakom u glavu
Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici
Najčitanije
 • Opljačkan manastir Ostrog, identifikovana osumnjičena
  22h 32m
  0
 • Dejan Kojić kandidat DEMOS-a za načelnika opštine Pale
  23h 19m
  11
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  7h 26m
  0
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  6h 6m
  1
 • Koncert Željka Samardžića večeras u sportskoj dvorani na Trgu Srbije
  6h 48m
  0