Aшоња: Признање министарства као стимуланс за даљи рад

04.12.2020. 16:51
0
ИЗВОР: СРНА

Момир Ашоња из Источног Сарајева, добитник награде Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске за најбољег волонтера, изјавио је Срни да ово признање за њега представља стимуланс за даљи рад, те је показатељ да и особе са инвалидитетом могу да буду креативни и равноправни са осталима.

- Можемо да дамо наш пуни допринос у домену волонтирања, као и у другим друштвеним областима наше локалне заједнице па и шире. Захваљујем властима града Источно Сарајево, општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илица, Пале, Трново и Рогатица који су имали разумијевања према нама, те се надамо да ће тако бити и убудуће - истакао је Ашоња, који је предсједник Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево.

Ашоња је захвалио за признање у име Градске организације слијепих и слабовидих, Шаховског клуба инвалида "Хендикеп" Источно Ново Сарајево, чији је предсједник, а који дјелује под окриљем ове организације, те Шаховског глуба "Горски" из Рогатице, гдје обавља функцију секретара, као и свих волонтера Републике Српске.

Он је прецизирао да су га сарадници предложили Министартву за ову награду.

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске је, поводом 5. децембра, Међународног дана волонтера, наградило најбољег организатора волонтирања и четири најбоља волонетар у Српској, међу којима је Ашоња.

- Посебно бих захвалио Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске које је препознало мој рад и адекватно то наградило - истакао је Ашоња, који због здравствених разлога није био у прилици да данас присуствује свечаном уручењу награда у Бањалуци.

Ашоња је организовао низ културних и спортских манифестација, па велики труд и залагање нису прошли незапажено.

У протеклим годинама је успио да обезбиједи адекватан простор за рад Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево, те га опремио, а како каже, постоје обећања града да ће бити планирана средства за запослење административног радника из категорије породице погинулих бораца, у њихову канцеларију, без којег је немогуће радити.

- У овој години, због појаве вируса корона, нисмо имали много активности. Успјели смо да учествујемо само на једном међународном шаховском турниру у Нишу, док смо прошле године имали 28 шаховских турнира, што у нашем граду, Републици Српској, тако и у Србији -  додао је Ашоња.

Он је истакао да су аплицирали према граду Источно Сарајево са пројектом за куповину копир-апарата, што је учињено и олакшаће рад у организацији.

Ашоња је рекао да углавном имају подршку града Источно Сарајево и општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа приликом организације одређених манифестација, напомињући да су му често указивали и да је немогуће све финансирати, с обзиром на велики број активности које реализују.

Према ријечима Ашоње, у Градској организацији слијепих и слабовидих Источно Сарајево има 160 чланова, од којих је око 20 активно у Шаховском клубу инвалида "Хендикеп" који већ девет година учествује у лиги Шаховског савеза инвалида Републике Српске, те су између осталог, и седам пута били прваци у поједничаној конкуренцији.

Момир Ашоња је 2016. и 2018. године у организације "Гласа Српске" и Министарства породице, омладине и спорта проглашен за најбољег спортског радника и спортисту Републике Српске у категорији инвалида, а добитник је и више признања града Источно Сарајево, општина Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, као и републичког Савеза слијепих.

Коментари 0
Повезане вијести
Момир Ашоња побједник шаховског првенства слијепих Момир Ашоња побједник шаховског првенства слијепих
Момир Ашоња из Рогатице кандидат за десет најбољих спортиста Српске Момир Ашоња из Рогатице кандидат за десет најбољих спортиста Српске
Сутра сједница управног одбора Савеза слијепих Српске у Источном Сарајеву Сутра сједница управног одбора Савеза слијепих Српске у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 6m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 50m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 35m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 34m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 40m
    0