"ATP" објавио нови начин бодовања листе

03.03.2021. 21:13
0
ИЗВОР: b92.net

ATP је објавио пакет мјера како би подржао играче и турнире током сезоне која је и даље обиљежена пандемијом корона вируса.

У “пакету мјера” налазе се рјешења за наградне фондове турнира серије АTP 250 и АТP 500, али и нешто другачији систем бодовања који ће увести нешто што се зове “Ковид 19 заштићени ранкинг”, који ће омогућити играчима додатну сигурност у тренутним условима.

Прва одлука тиче се наградног фонда на турнирима серије АТP 250 и АТP 500, а то је да ће ниво наградног фонда тих турнира порасти са 50 на 60, односно 80 одсто.

Повећања, која ће моћи да достигну максимум од 5,2 милиона долара, биће финансирана кроз редистрибуцију дијела АТP Бонус пула, који је до сада расподјељивао између Топ 12 играча на крају сезоне.

Пристанак на ово правило дали су и чланови АТP Савјета играча међу којима су Роџер Федерер и Рафаел Надал.

– Наши приходи од турнира су погођени рестрикцијама због продаја карата и тешко је очекивати напредак на том плану прије средине године. Наш фокус је на томе да обезбиједимо да Тур настави да подржава што је могуће више играча и зато бих се захвалио најбоље рангираним играчима и Савјету играча који су подржали ове мјере, које ће побољшати услове за врећу групу играча наредних мјесеци – каже предсједник АТP Андреа Гауденци.

Промјене у рачунању АТP листе

Када је реч о АТP листи и рангирању, чини се да су у АТP максимално искомпликовали ионако компликовану рачуницу.

Донијета је одлука да се и даље продужи систем “најбољих резултата” и то ће важити све до 9. августа 2021. године. Резултати са свих турнира од 4. марта до 5. августа 2019. године, а који се нису одржали у 2020. години, рачунаће се за још 52 недјеље, али са 50 одсто. Редукција ће се рачунати све до оригиналног датума када се ти бодови бришу из листе, а играч ће моћи да рачуна на бољи од два резултата са турнира исте категорије.

На примјер, играч ће моћи да рачуна или 50 одсто освојених бодова из Мадрида 2019. или на сто одсто бодова освојених на истом турниру 2021. године, у зависности од тога шта је веће, што ће му се рачунати у наредне 52 недјеље.

Резултати са турнира у 2020. који су морали да промјене позицију у распореду (Кицбил, Хамбург, Рим и Ролан Гарос) ће се такође рачунати у додатне 52 недјеље са 50 одсто од њихових оригиналних датума брисања поена и биће поређени са резултатима из 2021. по “Best off” логици. Резултати са ових турнира из 2019. се бришу из рачунања у вријеме када је то предвиђено тренутно важећим календаром.

У 2021. сви резултати прије Вимблдона биће рачунати као “најбољи од осталих” турнира. Рачунало се да ће се нормално рачунање по 52-недјељном систему бити настављено 16. августа 2021. године на Мастерсу Синсинати, али уколико не буде накнадних промјена, то значи да ће се традиционални систем рачунања листе поново вратити на снагу 15. августа 2022.

Одлука да се задржи 50 одсто поена зарађених у 2019. током периода који одговара суспензији игре у 2020. години, омогућава играчима одређену мјеру сигурности у мјесецима када су и даље на снази рестрикције путовања.

“КОВИД 19 заштићени ранкинг”

АТP је такође донио одлуку о заштићеном ранкингу играча у периоду пандемије корона вируса.

По томе, играчи који се не такмиче четири недјеље узастопно, имаће право на “Заштићени ковид 19 ранкинг”. Мјера је донијета како би омогућила већу флексибилност играчима приликом планирања турнира, без да то има негативан утицај на њихову могућност да иду на будуће турнире.

Играчима ће бити гарантоване четири прилике за улазак на турнире, изузев гренд слемова и Олимпијских игара, а гдје ће се рачунати њихов “замрзнути ранкинг”.

Играчи ће моћи да користе свој “Ковид 19 заштићени ранкинг” за улаз на исто толико Мастерс турнира колико су их пропустили током периода када су одсуствовали са такмичења.

Додатни протоколи

Као дио допуне здравствених и безбједносних мјера, АТP је наставио да ради у договору са турнирима како би се обезбиједио већи простор за чланове тимова играча и који не улазе у обавезна “два члана плус играч” систем на АТP турнирима.

Додатни чланови тимова имаће право да уз дозволу буду на специфично одређеним локацијама и официјалним хотелима, али све у складу са важећим ковид протоколима.

Коначно, АТP је обезбиједио додатних 10 000 долара за сваки АТP турнир или челенџер у 2021. како би се покрили трошкови хотела који су повећани због периода изолације и карантина играча, а све у случају позитивног теста играча и његових блиских контаката. Тако ће играчи и њихови тимови бити поштећени ненаданих додатних трошкова.

Коментари 0
Повезане вијести
Грачанин трећи на Отвореном тенинском првенству у Тузли
Обављен жријеб за ''Srbija Open“
Ђоковићева 315. седмица на врху АТП-е листе
Најчитаније
 • Медвјед напао чобанина, изгризао га и поломио му руке
  19.04.2021
  1
 • Ухапшен мушкарац из Пала због пуцњаве у затвореном простору
  20.04.2021
  0
 • Рогатичанин тешко повријеђен у саобраћајној незгоди
  19.04.2021
  0
 • Пљачка пумпе у Источном Новом Сарајеву
  19.04.2021
  3
 • Влада смијенила десет директора у "Шумама Српске"
  19.04.2021
  3