"ATP" objavio novi način bodovanja liste

03.03.2021. 21:13
0
IZVOR: b92.net

ATP je objavio paket mjera kako bi podržao igrače i turnire tokom sezone koja je i dalje obilježena pandemijom korona virusa.

U “paketu mjera” nalaze se rješenja za nagradne fondove turnira serije ATP 250 i ATP 500, ali i nešto drugačiji sistem bodovanja koji će uvesti nešto što se zove “Kovid 19 zaštićeni ranking”, koji će omogućiti igračima dodatnu sigurnost u trenutnim uslovima.

Prva odluka tiče se nagradnog fonda na turnirima serije ATP 250 i ATP 500, a to je da će nivo nagradnog fonda tih turnira porasti sa 50 na 60, odnosno 80 odsto.

Povećanja, koja će moći da dostignu maksimum od 5,2 miliona dolara, biće finansirana kroz redistribuciju dijela ATP Bonus pula, koji je do sada raspodjeljivao između Top 12 igrača na kraju sezone.

Pristanak na ovo pravilo dali su i članovi ATP Savjeta igrača među kojima su Rodžer Federer i Rafael Nadal.

– Naši prihodi od turnira su pogođeni restrikcijama zbog prodaja karata i teško je očekivati napredak na tom planu prije sredine godine. Naš fokus je na tome da obezbijedimo da Tur nastavi da podržava što je moguće više igrača i zato bih se zahvalio najbolje rangiranim igračima i Savjetu igrača koji su podržali ove mjere, koje će poboljšati uslove za vreću grupu igrača narednih mjeseci – kaže predsjednik ATP Andrea Gaudenci.

Promjene u računanju ATP liste

Kada je reč o ATP listi i rangiranju, čini se da su u ATP maksimalno iskomplikovali ionako komplikovanu računicu.

Donijeta je odluka da se i dalje produži sistem “najboljih rezultata” i to će važiti sve do 9. avgusta 2021. godine. Rezultati sa svih turnira od 4. marta do 5. avgusta 2019. godine, a koji se nisu održali u 2020. godini, računaće se za još 52 nedjelje, ali sa 50 odsto. Redukcija će se računati sve do originalnog datuma kada se ti bodovi brišu iz liste, a igrač će moći da računa na bolji od dva rezultata sa turnira iste kategorije.

Na primjer, igrač će moći da računa ili 50 odsto osvojenih bodova iz Madrida 2019. ili na sto odsto bodova osvojenih na istom turniru 2021. godine, u zavisnosti od toga šta je veće, što će mu se računati u naredne 52 nedjelje.

Rezultati sa turnira u 2020. koji su morali da promjene poziciju u rasporedu (Kicbil, Hamburg, Rim i Rolan Garos) će se takođe računati u dodatne 52 nedjelje sa 50 odsto od njihovih originalnih datuma brisanja poena i biće poređeni sa rezultatima iz 2021. po “Best off” logici. Rezultati sa ovih turnira iz 2019. se brišu iz računanja u vrijeme kada je to predviđeno trenutno važećim kalendarom.

U 2021. svi rezultati prije Vimbldona biće računati kao “najbolji od ostalih” turnira. Računalo se da će se normalno računanje po 52-nedjeljnom sistemu biti nastavljeno 16. avgusta 2021. godine na Mastersu Sinsinati, ali ukoliko ne bude naknadnih promjena, to znači da će se tradicionalni sistem računanja liste ponovo vratiti na snagu 15. avgusta 2022.

Odluka da se zadrži 50 odsto poena zarađenih u 2019. tokom perioda koji odgovara suspenziji igre u 2020. godini, omogućava igračima određenu mjeru sigurnosti u mjesecima kada su i dalje na snazi restrikcije putovanja.

“KOVID 19 zaštićeni ranking”

ATP je takođe donio odluku o zaštićenom rankingu igrača u periodu pandemije korona virusa.

Po tome, igrači koji se ne takmiče četiri nedjelje uzastopno, imaće pravo na “Zaštićeni kovid 19 ranking”. Mjera je donijeta kako bi omogućila veću fleksibilnost igračima prilikom planiranja turnira, bez da to ima negativan uticaj na njihovu mogućnost da idu na buduće turnire.

Igračima će biti garantovane četiri prilike za ulazak na turnire, izuzev grend slemova i Olimpijskih igara, a gdje će se računati njihov “zamrznuti ranking”.

Igrači će moći da koriste svoj “Kovid 19 zaštićeni ranking” za ulaz na isto toliko Masters turnira koliko su ih propustili tokom perioda kada su odsustvovali sa takmičenja.

Dodatni protokoli

Kao dio dopune zdravstvenih i bezbjednosnih mjera, ATP je nastavio da radi u dogovoru sa turnirima kako bi se obezbijedio veći prostor za članove timova igrača i koji ne ulaze u obavezna “dva člana plus igrač” sistem na ATP turnirima.

Dodatni članovi timova imaće pravo da uz dozvolu budu na specifično određenim lokacijama i oficijalnim hotelima, ali sve u skladu sa važećim kovid protokolima.

Konačno, ATP je obezbijedio dodatnih 10 000 dolara za svaki ATP turnir ili čelendžer u 2021. kako bi se pokrili troškovi hotela koji su povećani zbog perioda izolacije i karantina igrača, a sve u slučaju pozitivnog testa igrača i njegovih bliskih kontakata. Tako će igrači i njihovi timovi biti poštećeni nenadanih dodatnih troškova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Gračanin treći na Otvorenom teninskom prvenstvu u Tuzli
Obavljen žrijeb za ''Srbija Open“
Đokovićeva 315. sedmica na vrhu ATP-e liste
Najčitanije
 • Medvjed napao čobanina, izgrizao ga i polomio mu ruke
  19.04.2021
  1
 • Uhapšen muškarac iz Pala zbog pucnjave u zatvorenom prostoru
  20.04.2021
  0
 • Rogatičanin teško povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi
  19.04.2021
  0
 • Pljačka pumpe u Istočnom Novom Sarajevu
  19.04.2021
  3
 • Vlada smijenila deset direktora u "Šumama Srpske"
  19.04.2021
  3