Аустралија депортује Ђоковића из земље

16.01.2022. 09:07
2
ИЗВОР: РТС

Аустралија дефинитивно депортује Ђоковића! Најбољи тенисер свијета изгубио је спор на суду против аустралијских власти и мораће да напусти земљу. Ђоковићу је у петак поподне други пут поништена виза одлуком министра за имиграције Алекса Хока. Он је покушао на Федералном суду да се избори за останак у земљи и наступ на Аустралијан опену, али је трочлано вијеће у Мелбурну пресудило у корист државе и подржало одузимање визе.

Очекује се да Новак Аустралију напусти по хитном поступку. Пријети му забрана уласка од три године.

Федерални суд Аустралије изрекао је пресуду, по којој је одбијена жалба Новака Ђоковића на одлуку министра за имиграције Алекса Хока да му се у петак, по други пут, укине виза.

Пресуду је изрекло трочлано судско вијеће, а касније у току дане биће познати детаљи ове одлуке.

Ђоковић је прије почетка процеса пребачен из хотела “Парк” у канцеларију својих адвоката, одакле је пратио и чекао коначну одлуку.

Суђење је почело излагањем врховног судије Џејмса Алсопа, који је прошао кроз писане поднеске обје стране, објаснио због чега одлучују тројица судија, а не један, након чега су ријеч добили Новакови представници, тачније адвокат Николас Вуд.

Вуд је од самог почетка захтијевао ослобађање свог клијента и тражио да му се омогући наступ на предстојећем турниру из више разлога, а највише због тога што, по њиховом мишљењу, министар за имиграције Алекс Хок није на ваљаним основама одлучио да му поништи визу.

Он је све вријеме оштро нападао министра Хока и побијао његове разлоге, истакавши да би депортација прво распалила антиваксерски покрет у Аустралији, а онда и наштетила каријери Ђоковића јер би се суочавао са забраном уласка у земљу на три године.

Затим је потврдио да његов клијент никада није рекао да је против вакцинације, па кренуо да открива да је министар своју одлуку базирао само на медијским текстовима, а не медицинској документацији.

Услиједило је опширно излагање о томе како је један текст на порталу BBC-а оно на шта су се ослањале власти када су креирале мишљење о српском тенисеру.

Наводи да они сматрају да ће Ђоковић у Аустралији побудити расположење против вакцинације.

- Нема доказа да је његово присуство иницирало било какво бујање антиваксерског сентимента. Ништа од онога што је министар идентификовао као опасност није се догодило - рекао је између осталог Вуд.

Пред крај излагања било је говора о његовом понашању док је био позитиван на коронавирус, интервју за Екип, али и о оптужбама на рачун министра Хока, да није размислио о томе какве ће посљедице депортације бити и да ли ће она произвести контраефекат у држави.

По завршетку, ријеч је дошао један од тужилаца и представника државе Стивен Лојд, који је покушао да одговори на Вудове оптужбе, али и да пружи одређене разлоге за одлуку министра Хока.

Жеља власти је константно приказивање српског тенисера као некога ко би могао да пробуди антиваксерски талас у Аустралији и као човјека који људе савјетује да се не вакцинишу.

Лојд такође осврнуо на споменути текст BBC-а из 2020. године, у којем је Министарство, по ријечима Вуда, прескочило дијелове у којима Новак истиче да “није стручњак”, да је желио да “одржи отворен ум” и “желио је да изабере опцију која је најбоља за његово тијело”.

Тужилац је, игноришући ријечи колеге, казао да тај текст потврђује мишљење власти да је он против вакцинације, а онда и констатовао да је за министра Ђоковић већа пријетња по јавно здравље и безбједност од могућих нереда због укидања визе једном од најбољих спортиста свих времена.

По повратку са једночасовне паузе за ручак, Лојд је навео да “Аустралија не смије да ‘трпи’ присуство особе због страха од њеног уклањања”, а објављено је и да је Ђоковић одлучио да не свједочи.

Покушао је адвокат власти да пребаци лоптицу на терен наше земље и прикаже утицај Новака на вакцинацију у Србију.

- Признајем да министар није навео доказе, али можете закључити какав је ефекат Ђоковић имао у Србији на вакцинацију. У Србији је вакцинисано нешто мање од половине, он је критиковао Владу што уводи вакцинацију, постоје чак и докази тога. Министар је могао да поднесе те доказе јер их је имао - истакао је Лојд и у закључку навео да би српски тенисер могао да постане “икона антиваксерских група”.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Dodo 19.01.2022. 10:08
  Bogoljube, da li je to Božja ljubav - osveta? Još željeti pogibiju svih ljudi na cijelome kontinentu (uključujući i našu dijasporu npr), zbog čega? Okreni se malo Bogu Bogoljube, sram da te bude.
 • Generic placeholder image
  Bogoljub 16.01.2022. 18:05
  Australiji sad preti veliki cunami dabogda im čitav kontinent potopio. Živeo Novak 🇷🇸💪
Повезане вијести
Ђоковић са Нишиоком у првом колу Ролан Гароса Ђоковић са Нишиоком у првом колу Ролан Гароса
Незаустављиви Новак Ђоковић Незаустављиви Новак Ђоковић
Ђоковић освојио шесту титулу у Риму Ђоковић освојио шесту титулу у Риму
Најчитаније
 • Привремене обустава саобраћаја на подручју града Источно Сарајево
  20h 34m
  0
 • Невријеме у Њемачкој
  14h 55m
  0
 • Одржано гусларско вече у част Срђан Трифковића у Источном Сарајеву (ФОТО)
  14h 44m
  0
 • Почела са радом апликација за праћење цијена горива у Српској
  17h 35m
  0
 • Димитрије Игњић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  19h 11m
  1