Australija deportuje Đokovića iz zemlje

16.01.2022. 09:07
2
IZVOR: RTS

Australija definitivno deportuje Đokovića! Najbolji teniser svijeta izgubio je spor na sudu protiv australijskih vlasti i moraće da napusti zemlju. Đokoviću je u petak popodne drugi put poništena viza odlukom ministra za imigracije Aleksa Hoka. On je pokušao na Federalnom sudu da se izbori za ostanak u zemlji i nastup na Australijan openu, ali je tročlano vijeće u Melburnu presudilo u korist države i podržalo oduzimanje vize.

Očekuje se da Novak Australiju napusti po hitnom postupku. Prijeti mu zabrana ulaska od tri godine.

Federalni sud Australije izrekao je presudu, po kojoj je odbijena žalba Novaka Đokovića na odluku ministra za imigracije Aleksa Hoka da mu se u petak, po drugi put, ukine viza.

Presudu je izreklo tročlano sudsko vijeće, a kasnije u toku dane biće poznati detalji ove odluke.

Đoković je prije početka procesa prebačen iz hotela “Park” u kancelariju svojih advokata, odakle je pratio i čekao konačnu odluku.

Suđenje je počelo izlaganjem vrhovnog sudije Džejmsa Alsopa, koji je prošao kroz pisane podneske obje strane, objasnio zbog čega odlučuju trojica sudija, a ne jedan, nakon čega su riječ dobili Novakovi predstavnici, tačnije advokat Nikolas Vud.

Vud je od samog početka zahtijevao oslobađanje svog klijenta i tražio da mu se omogući nastup na predstojećem turniru iz više razloga, a najviše zbog toga što, po njihovom mišljenju, ministar za imigracije Aleks Hok nije na valjanim osnovama odlučio da mu poništi vizu.

On je sve vrijeme oštro napadao ministra Hoka i pobijao njegove razloge, istakavši da bi deportacija prvo raspalila antivakserski pokret u Australiji, a onda i naštetila karijeri Đokovića jer bi se suočavao sa zabranom ulaska u zemlju na tri godine.

Zatim je potvrdio da njegov klijent nikada nije rekao da je protiv vakcinacije, pa krenuo da otkriva da je ministar svoju odluku bazirao samo na medijskim tekstovima, a ne medicinskoj dokumentaciji.

Uslijedilo je opširno izlaganje o tome kako je jedan tekst na portalu BBC-a ono na šta su se oslanjale vlasti kada su kreirale mišljenje o srpskom teniseru.

Navodi da oni smatraju da će Đoković u Australiji pobuditi raspoloženje protiv vakcinacije.

- Nema dokaza da je njegovo prisustvo iniciralo bilo kakvo bujanje antivakserskog sentimenta. Ništa od onoga što je ministar identifikovao kao opasnost nije se dogodilo - rekao je između ostalog Vud.

Pred kraj izlaganja bilo je govora o njegovom ponašanju dok je bio pozitivan na koronavirus, intervju za Ekip, ali i o optužbama na račun ministra Hoka, da nije razmislio o tome kakve će posljedice deportacije biti i da li će ona proizvesti kontraefekat u državi.

Po završetku, riječ je došao jedan od tužilaca i predstavnika države Stiven Lojd, koji je pokušao da odgovori na Vudove optužbe, ali i da pruži određene razloge za odluku ministra Hoka.

Želja vlasti je konstantno prikazivanje srpskog tenisera kao nekoga ko bi mogao da probudi antivakserski talas u Australiji i kao čovjeka koji ljude savjetuje da se ne vakcinišu.

Lojd takođe osvrnuo na spomenuti tekst BBC-a iz 2020. godine, u kojem je Ministarstvo, po riječima Vuda, preskočilo dijelove u kojima Novak ističe da “nije stručnjak”, da je želio da “održi otvoren um” i “želio je da izabere opciju koja je najbolja za njegovo tijelo”.

Tužilac je, ignorišući riječi kolege, kazao da taj tekst potvrđuje mišljenje vlasti da je on protiv vakcinacije, a onda i konstatovao da je za ministra Đoković veća prijetnja po javno zdravlje i bezbjednost od mogućih nereda zbog ukidanja vize jednom od najboljih sportista svih vremena.

Po povratku sa jednočasovne pauze za ručak, Lojd je naveo da “Australija ne smije da ‘trpi’ prisustvo osobe zbog straha od njenog uklanjanja”, a objavljeno je i da je Đoković odlučio da ne svjedoči.

Pokušao je advokat vlasti da prebaci lopticu na teren naše zemlje i prikaže uticaj Novaka na vakcinaciju u Srbiju.

- Priznajem da ministar nije naveo dokaze, ali možete zaključiti kakav je efekat Đoković imao u Srbiji na vakcinaciju. U Srbiji je vakcinisano nešto manje od polovine, on je kritikovao Vladu što uvodi vakcinaciju, postoje čak i dokazi toga. Ministar je mogao da podnese te dokaze jer ih je imao - istakao je Lojd i u zaključku naveo da bi srpski teniser mogao da postane “ikona antivakserskih grupa”.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Dodo 19.01.2022. 10:08
    Bogoljube, da li je to Božja ljubav - osveta? Još željeti pogibiju svih ljudi na cijelome kontinentu (uključujući i našu dijasporu npr), zbog čega? Okreni se malo Bogu Bogoljube, sram da te bude.
  • Generic placeholder image
    Bogoljub 16.01.2022. 18:05
    Australiji sad preti veliki cunami dabogda im čitav kontinent potopio. Živeo Novak 🇷🇸💪
Povezane vijesti
Novak Đoković – najbolji sportista na svijetu peti put Novak Đoković – najbolji sportista na svijetu peti put
Novak Đoković se povukao sa Mastersa u Madridu Novak Đoković se povukao sa Mastersa u Madridu
Ovakvog Novaka rijetko viđamo (VIDEO) Ovakvog Novaka rijetko viđamo (VIDEO)
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    21h 21m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    18h 50m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    13h 4m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    18h 8m
    1
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    9h 16m
    0