Авион Српске купио син директора Ваздухопловног сервиса Српске

25.03.2021. 11:20
0
ИЗВОР: capital.ba

Авион „Cessna 500“ који је раније био у власништву Владе Републике Српске, а затим га купио Технички ремонт Братунац (ТРБ), прешао је у власништво породице директора Ваздухопловног сервиса Републике Српске Сретена Илића, потврђено је за КАПИТАЛ.

Након што је КАПИТАЛ објавио да су авиони Српске у години пандемије вируса корона летјели више од стотину пута, у Влади Републике Српске и даље игноришу питања о летовима, изнајмљивању и власништву авиона с којима званичници и друга лица лете о трошку грађана.

 Међутим, из Дирекције за цивилно ваздухопловство (BHDCA) БиХ одговорили су на питања о томе ко су власници авиона који редовно узлећу са аеродрома Бањалука у Маховљанима.

Губиташка фирма породице Илић купила авион прошле године

Оно што је занимљиво је промјена власништва над авионом „Cessna 500“.

КАПИТАЛ је раније објавио да је тај авион од Владе купио Технички ремонт Братунац и да га је Влада раније изнајмљивала за своје потребе.

Према подацима BHDCA, братуначка компанија је тај авион лани продала фирми „Аеропут“ у власништву породице директора Ваздухопловног сервиса Републике Српске Сретена Илића, тачније као оснивач и директор фирме наводи се његов син Гојко Илић.

Илићи су фирму основали половином 2019. године у Бијељини и те године нису пријавили приход, већ минус од 902 КМ и ниједног запосленог радника.

Иако без добити, пет мјесеци касније, у мају 2020. године, та фирма региструје се као власник авиона од 14. маја. Подаци о њиховом пословању у 2020. још нису доступни.

КАПИТАЛ сазнаје да је авион Илића у посљедњих непуних пет мјесеци летио 20 пута, највише у Београд.

Слика

Као што је КАПИТАЛ објавио занимљиво је поклапање одређених дестинација са летовима авиона Републике Српске. Приватни авион Илићевих је 3. или 4. марта ове године некога одвезао из Лакташа у Рим и одмах се вратио назад, а затим отишао у Љубљану, па у Београд. Сутрадан, 5. марта, по ту особу или особе у Рим отишао је нови авион Српске и вратио се у Лакташе.

Илић: „Ајде ћао“

Сретена Илића је КАПИТАЛ  успио добити на телефон, али чим су се представили, одбио је да разговара и спустио слушалицу.

„Ви сте рекли шта сте имали, ајде ћао“, кратко је поручио директор Ваздухопловног сервиса Сретен Илић.

Два авиона у власништву Српске

У BHDCA су навели да су тренутно два авиона у власништву Републике Српске, „Cessna Citation CJ4“, који је Српска 2019. године купила за 19 милиона марака и који је према подацима до којих је КАПИТАЛ дошао, у посљедњих годину дана летио више од 60 пута.

Други авион који је у власништву Српске је „Cessna Citation 525“, за који су из Владе Републике Српске раније тврдили да је приземљен, а који редовно лети и током пандемије имао је више од 40 летова.

Непотврђене информације су биле да је Влада авион продала словеначкој компанији „Linxair“, али према BHDCA он је и даље у власништву Републике Српске, те и даље остаје нејасно зашто се у појединим системима та компанија наводи као оператор летова. У институцијама Српске одбијају да дају детаље и о овом авиону.

Гдје су летјели државни авиони можете погледати у наставку:

Слика

Фото: Cessna

Слика

Фото: Peter Schmitt/PlanePictures.Net

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    10h 49m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    13h 8m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    13h 35m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    16h 15m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    8h 56m
    0