Кумановска битка – Брза побједа српске војске

23.10.2022. 09:48
0
ИЗВОР: srna.rs

Турским нападом на данашњи дан 1912. године почела је Кумановска битка, у којој је Прва српска армија под командом регента Александра Карађорђевића, за само два дана, до ногу потукла турску Вардарску армију Зеки-паше и тако задала тежак ударац моћном непријатељу у Првом балканском рату.

Турци су у почетку имали више успјеха због слабог извиђачког и обавјештајног рада српске војске, која није имала тачан увид у распоред непријатеља на бојишту, а српска Врховна команда је сматрала да је ријеч о турским претходницама и да ће се главна битка одиграти на Овчем пољу.

У тренутку кад су сукоби отпочели, Прва армија је била много удаљена од Друге и Треће армије, а под најжешћим ударом нашла се њена Дунавска дивизија првог позива пуковника Милоша Божановића, која је имала и најтеже губитке, али и одлучујућу улогу у бици.

Том приликом, посебно се истакао нижи официрски кадар и захваљујући њиховој самоиницијативи нанесени су снажни удари у турски распоред, тако да се 24. октобра елитна турска армија у нереду и паници повукла ка Битољу.

Тријумф је силно подигао морал српске војске и народа и био је подлога каснијих побједа у Првом и Другом балканском, те у Првом свјетском рату.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Како је трубач из Лесковца преварио цијелу турску војску: Због њега је Србија добила Кумановску битку Како је трубач из Лесковца преварио цијелу турску војску: Због њега је Србија добила Куман...
Навршава се 14 година од упокојења највољенијег српског патријарха Навршава се 14 година од упокојења највољенијег српског патријарха
Блаженопочивши митрополит Николај оставио велики траг у историји Митрополије дабробосанске (ВИДЕО) Блаженопочивши митрополит Николај оставио велики траг у историји Митрополије дабробосанске...
Најчитаније
 • Посни колач са вишњама и маком
  8h 10m
  0
 • На Јахорини ухапшен један од највећих бјегунаца у Европи
  4h 17m
  0
 • Марко Кубатлија од данас на челу Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ
  6h 24m
  8
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  8h 15m
  0
 • Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима
  8h 22m
  1