Ажурирана листа, Срби и даље не могу у Црну Гору

12.06.2020. 20:52
0
ИЗВОР: ATV

Институт за јавно здравље (ИЈЗ) ажурирао је листу земаља чији држављани од данас могу да иду у Црну Гору, а на њој и даље нема – Србије.

Из ИЈЗ су казали да је приликом ажурирања листе посебна пажња је била посвећена значају прекограничне сарадње и отварању границе са Србијом. У виду су, како су навели, такође имали добросусједске односе, бројне и развијене приватне, породичне и економске односе Црне Горе и Србије, пише РТЦГ.

– Међутим, на одлуку да се Србија још не уврсти на листу земаља утицала је прије свега нејасна ситуација са епидемиолошким подацима, одлука здравствених институција Републике Србије да се више хиљада инфицираних уклоне са списка заражених једним актом, повећање броја обољелих посљедњих дана а самим тим и извесно погоршање епидемиолошке ситуације. У свему овоме, посебан проблем представљао је потпуни изостанак одговора на благовремени и професионални упит Института за јавно здравље Црне Горе, који је имао за циљ размјену епидемиолошких податка и отклањање свих недоумица – појаснили су из ИЈЗ.

Казали су да је то био једини могући и исправан пут за попуштање мјера и испуњавање интереса обе стране.

– Сигурни смо да је свима јасно да је улога Института за јавно здравље искључиво заштита и унапређење здравља грађана Црне Горе и њихових гостију. Без обзира на сво разумљиво нестрпљење које постоји око отварања граница са Републиком Србијом, такав потез, без јасне епидемиолошке потпоре и доказа који би указивали да је отварање граница могуће без прихватљивог ризика по здравље свих у Црној Гори, у овом тренутку није могућ – навели су из ИЈЗ.

Пет држава скинуто са листе

Пет држава, Египат, Хаити, Ирак, Израел и Суринам, уклоњене су са списка из којих је дозвољен долазак и боравак у Црној Гори, пошто је у њима дошло до погоршања епидемиолошке ситуације, тако да је стопа активних случајева у одређеним државама тренутно изнад 25 на 100.000 становника.

– У складу са раније утврђеном динамиком Институт за јавно здравље Црне Горе извршио је анализу доступних епидемиолошких података и спрам њих спровео ажурирање листе држава из којих долазак у Црну Гору не представља предмет посебних ограничења и јавно здравствених мјера – саопштио је ИЗЈ.

Нема ни Сјеверне Македоније

На списку, када су у питању земље региона, и даље нема ни Сјеверне Македоније.

Листа ове седмице неће бити проширена јер није било држава које су у периоду од последњег ажурирања испуниле зацртани критеријум.

Ажурирана листа почиње са примјеном у понедјељак 15. јуна.

Коментари 0
Повезане вијести
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    6h 12m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 56m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    21h 9m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 23m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    22h 15m
    0