„Бајка о зачараној љепотици“ отвара „Лут фест“

26.09.2022. 18:25
0
ИЗВОР: katera.news

Данас је уприличен пријем за учеснике 23. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест“, у част Позоришта лутака Пинокио из Београда које слави 50 година постојања. Пријем је уприличен у Источном Сарајеву, а Витомир Митрић, директор и селектор 23. „Лут феста“, подсјетио је да су основни мото овог фестивала дјеца и лутке.

- Ове године имаћемо радионице које ће водити дјечак који се бави луткарством и глумом и тим радионицама ћемо приближити луткарство дјеци – рекао је он, додајући да је то новина на овогодишњем фестивалу.

Митрић је најавио да ће овогодишњим програмом, „Лут фест“ постати водећа фестивалска  манифестација у Републици Српској.

- У оквиру овогодишњег фестивала биће организована и промоција књиге о луткарству, два мастеркласа предавања педагозима и васпитачима из вртића и предшколских установа – појаснио је он.

Како каже, ове године на фестивалу учествује осам позоришта из Србије, Републике Српске, ФБиХ, Бугарске, Естоније и Израела, а биће додијељења „Златна анима Радослав Лазић“ за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицију луткарства.

- Претходних година ова награда је додијељивана појединцима, а ове године смо одлучили да награду додијелимо Позоришту „Пинокио“, јер заиста нема већег луткарског позоришта од овог – рекао је он.

Митрић је подсјетио да ће се репризни програми одржавати у Палама и Зворнику.

Слика

Фото: katera.news

Директор Позоришта лутака „Пинокио“, Владан Ђурковић, изразио је задовољство што ово позориште учествује у „Лут фесту“ након три године паузе.

Према његовим ријечима, Позориште лутака „Пинокио“ на овогодишњем „Лут фесту“ учествује са великом ансамбл представом, коју су урадили поводом обиљежавања 50 година постојања позоришта.

- У овој представи, коју је режирао Славчо Маленов редитељ гост из Софије, учествује цео наш глумачки ансамбл. Ово је први пут да ову представу играмо ван наше матичне куће – рекао је он.

Како каже, представа има 12 учесника, те два госта студента глуме.

Он је нагласио да представа неће разочарати најмађу публику, јер тема остаје досљедна бајкама.

- Ми смо се трудили да не изневеримо форму бајке. У представи је приказана борба добра и зла, у којој добро побеђује – закључио је он.

Зорана Милошаковић Тасић, глумица Позоришта лутака „Пинокио“, објаснила је концепт представе која, како каже, има паметну режију.

- Паметна режија се односи на то да глумци који учествују нису ни једног тренутка запостављени. Сваки глумац има пет минута своје „роле“ и након тога помаже следећем глумцима да остваре своје улугу – рекла је она.

Према њеним ријечима, закон луткарства и луткарске представе је управо ланчана реакција глумаца који учествују у представи.

- Публика мора да осети наше јединство и нашу слогу, односно наш „Пинокио“ – закључила је она.

Фестивал, који траје до 30. септембра, биће отворен представом „Бајка о зачараној љепотици“, Позориште лутака „Пинокио“ из Београда.

Коментари 0
Повезане вијести
У Источном Сарајеву све спремено за гласање у недјељу У Источном Сарајеву све спремено за гласање у недјељу
Споменик „Бели анђео“ симбол васкрсења сарајевских Срба из уништења (ФОТО) Споменик „Бели анђео“ симбол васкрсења сарајевских Срба из уништења (ФОТО)
"MTB Evolution" донирао бицикла основним школама "Петар Петровић Његош" и "Алекса Шантић" (ФОТО) "MTB Evolution" донирао бицикла основним школама "Петар Петровић Његош" и "Алекса Шантић" ...
Најчитаније
  • Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
    8h 4m
    0
  • Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
    8h 12m
    0
  • Невријеме однијело кров, штета велика
    9h 53m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    11h 39m
    0
  • "10.000 куна за 100 комада дјеце покопане"
    8h 3m
    1