„Bajka o začaranoj ljepotici“ otvara „Lut fest“

26.09.2022. 18:25
0
IZVOR: katera.news

Danas je upriličen prijem za učesnike 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest“, u čast Pozorišta lutaka Pinokio iz Beograda koje slavi 50 godina postojanja. Prijem je upriličen u Istočnom Sarajevu, a Vitomir Mitrić, direktor i selektor 23. „Lut festa“, podsjetio je da su osnovni moto ovog festivala djeca i lutke.

- Ove godine imaćemo radionice koje će voditi dječak koji se bavi lutkarstvom i glumom i tim radionicama ćemo približiti lutkarstvo djeci – rekao je on, dodajući da je to novina na ovogodišnjem festivalu.

Mitrić je najavio da će ovogodišnjim programom, „Lut fest“ postati vodeća festivalska  manifestacija u Republici Srpskoj.

- U okviru ovogodišnjeg festivala biće organizovana i promocija knjige o lutkarstvu, dva masterklasa predavanja pedagozima i vaspitačima iz vrtića i predškolskih ustanova – pojasnio je on.

Kako kaže, ove godine na festivalu učestvuje osam pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, FBiH, Bugarske, Estonije i Izraela, a biće dodijeljenja „Zlatna anima Radoslav Lazić“ za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciju lutkarstva.

- Prethodnih godina ova nagrada je dodijeljivana pojedincima, a ove godine smo odlučili da nagradu dodijelimo Pozorištu „Pinokio“, jer zaista nema većeg lutkarskog pozorišta od ovog – rekao je on.

Mitrić je podsjetio da će se reprizni programi održavati u Palama i Zvorniku.

Slika

Foto: katera.news

Direktor Pozorišta lutaka „Pinokio“, Vladan Đurković, izrazio je zadovoljstvo što ovo pozorište učestvuje u „Lut festu“ nakon tri godine pauze.

Prema njegovim riječima, Pozorište lutaka „Pinokio“ na ovogodišnjem „Lut festu“ učestvuje sa velikom ansambl predstavom, koju su uradili povodom obilježavanja 50 godina postojanja pozorišta.

- U ovoj predstavi, koju je režirao Slavčo Malenov reditelj gost iz Sofije, učestvuje ceo naš glumački ansambl. Ovo je prvi put da ovu predstavu igramo van naše matične kuće – rekao je on.

Kako kaže, predstava ima 12 učesnika, te dva gosta studenta glume.

On je naglasio da predstava neće razočarati najmađu publiku, jer tema ostaje dosljedna bajkama.

- Mi smo se trudili da ne izneverimo formu bajke. U predstavi je prikazana borba dobra i zla, u kojoj dobro pobeđuje – zaključio je on.

Zorana Milošaković Tasić, glumica Pozorišta lutaka „Pinokio“, objasnila je koncept predstave koja, kako kaže, ima pametnu režiju.

- Pametna režija se odnosi na to da glumci koji učestvuju nisu ni jednog trenutka zapostavljeni. Svaki glumac ima pet minuta svoje „role“ i nakon toga pomaže sledećem glumcima da ostvare svoje ulugu – rekla je ona.

Prema njenim riječima, zakon lutkarstva i lutkarske predstave je upravo lančana reakcija glumaca koji učestvuju u predstavi.

- Publika mora da oseti naše jedinstvo i našu slogu, odnosno naš „Pinokio“ – zaključila je ona.

Festival, koji traje do 30. septembra, biće otvoren predstavom „Bajka o začaranoj ljepotici“, Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Beograda.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Istočnom Sarajevu sve spremeno za glasanje u nedjelju U Istočnom Sarajevu sve spremeno za glasanje u nedjelju
Spomenik „Beli anđeo“ simbol vaskrsenja sarajevskih Srba iz uništenja (FOTO) Spomenik „Beli anđeo“ simbol vaskrsenja sarajevskih Srba iz uništenja (FOTO)
"MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" (FOTO) "MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" ...
Najčitanije
  • Obilježavanje Dana učitelj(ic)a - 5. oktobar
    10h 2m
    0
  • Katastrofa na putu Jablanica - Mostar: U potpunosti nestala cesta kod Komadinovog vrela
    10h 10m
    0
  • Nevrijeme odnijelo krov, šteta velika
    11h 51m
    0
  • Spašen dječak kojem su roditelji poginuli na licu mjesta
    3h 30m
    0
  • Zemljotres u BiH
    13h 37m
    0