Бањац оснива нову странку

02.12.2020. 21:43
0
ИЗВОР: nezavisne

Дарко Бањац, бивши генерални секретар Демократског народног савеза (ДНС), оснива нову странку, потврдио је за "Независне новине".

- Формирам нову политичку партију. Не знам још назив, морам сјести с људима, договорити се. У наредна три-четири дана биће састанци с озбиљним људима, па ћу с њима разговарати о томе у ком смјеру ће се ићи и како. И, ако се одлучим за нову политичку партију, а то је 99 одсто, видјећемо како ће се звати -  рекао је Бањац за "Независне".

На питање хоће ли ти људи бити његове доскорашње страначке колеге, одговорио је потврдно.

- Већина ће бити моје дојучерашње страначке колеге. Велика већина. Не знам још ко, видјећу. Незахвално је о томе говорити, док не обавим све потребне разговоре. За седам дана ћу знати - рекао нам је данас Бањац.

Могуће је да ће се у новој странци Бањцу придружити Дико Цвјетиновић, посланик у Народној скупштини Републике Српске, дојучерашњи члан ДНС-а.

- Бићу независни посланик. Нисам још ни са ким разговарао. У наредном периоду ћемо видјети. Са Дарком Бањцем свакодневно разговарам. Он је мој пријатељ -  рекао је Цвјетиновић за "Независне".

На питање види ли се у будућној странци коју оснива Бањац, Цвјетиновић одговара: "Нека вријеме покаже".

- Видјећемо. Не могу још ништа да кажем. Треба да се вратим у Бијељину, да разговарам с мојим људима. Нисам ја сам у томе. Није искључена таква могућност - признао је Цвјетиновић.

Предсједништво ДНС-а искључило је из ове странке Ђорђа Поповића, иначе министра саобраћаја и веза РС, те Огњена Тадића и Дику Цвјетиновића, док су распуштени Градски одбор ДНС-а Бијељина и Општински одбор ДНС-а Козарска Дубица.

Предсједништво ДНС-а је, такође у уторак, констатовало неопозиву оставку Бањца са свих функција у странци и иступање из чланства.

Подсјетимо, Бањац је у уторак поднио неопозиву оставку на страначку дужност генералног секретара у ДНС-у и иступио из чланства, а та странка је, у истом дану, прешла у опозицију у Народној скупштини Српске (НС РС), те најавила да ће опозиционо дјеловати и у парламенту БиХ.

Тиме су настављени потреси у овој странци, који су се десили и дан раније, када је лидер ДНС-а Ненад Нешић смијенио четворицу потпредсједника - Марка Аћића, Ђорђа Поповића, Драгомира Јовичића те Огњена Тадића.

На јуче завршеној сједници Народне скупштине Републике Српске двојица посланика ДНС-а придружила су се у гласању за ребаланс буџета РС владајућој већини, након што је ДНС као посланички клуб у уторак званично напустио коалицију око СНСД-а.

У питању су управо Дарко Бањац и Дико Цвјетиновић. Тиме се искристалисала нова скупштинска већина, коју ће чинити 47 посланика, односно СНСД, УС, НДП, СП, Демос и неколико независних посланика. Посланици СПС-а Горана Селака нису ни присуствовали сједници.

Коментари 0
Повезане вијести
Дарко Бањац поднио оставку Дарко Бањац поднио оставку
Два потпредсједника у игри за новог лидера ДНС Два потпредсједника у игри за новог лидера ДНС
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 32m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 39m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 21m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 59m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 31m
    0