Бањалука отима Јахорину Паљанима

19.10.2021. 16:17
6
ИЗВОР: Катера

Чланови Општинског одбора Српске демократске странке Пале на данашњој конференцији за новинаре, истакли су да су изјаве предсједника СНСД-а Милорада Додика о проглашењу Јахорине националним парком, „поновни удар на Пале“.

Предсједник Општинског одбора Српске демократске странке (СДС) Пале Миодраг Ковачевић позвао је начелника општине Пале, као и скупштинску већину, да се огласе и изнесу свој став о тренутно важном питању за становнике Пале и цијеле општине.

- Питамо их зашто ћуте све вријеме? Да ли морају да ћуте или не смију да кажу шта је њихов став? – упитао је Ковачевић.

Он је истакао да је став СДС-а Пале да Јахорина не смије бити „монета за поткосуривање владајуће коалиције јер је Јахорина гарант наше будућност и будућности наше дјеце“, стога се о оваквим темама мора јасно говорити.

-Јахорина мора остати у оквиру општине Пале, која треба да црпи њене приходе јер су то темељи на којима се заснива развој Пала – истакао је Ковачевић.

Шеф Клуба одборника СДС-а у Скупштини општине Пале Никола Благојевић, најавио је да ће од начелника општине Пале и актуелне власти затражити сазивање тематске сједнице са које ће СДС послати јасну поруку да је Јахорина дио Пала и да се уставом загарантоване надлежности не смије одузимати од локалних заједница.

- Вријеме је да се грађани Пала престану омаловажавати! У посљедњих 20 година много тога је одузето и отето Паљанима и уколико начелних општине Пале не сазове тематску сједницу, то ће учинити Клуб одборника  СДС-а – нагласио је Благојевић.

Члан Извршног и општинског одбора СДС-а Мирослав Симовић напоменуо је да већ указивао на проблем који ће настати усљед борбе тајкуна око интереса на Јахорини.

- Епилог је такав да је „велики вођа“ морао доћи да саопшти грађанима Пала шта је најбоље за Јахорину и да је одузима из надлежности саме општине. Невјероватно је да нам неко из Бањалуке мора објашњавати да нисмо способни да управљамо нашом територијом – истиче Симовић.

Он је поручио представницима свих  политичких партија да су добродошли да се заједно боре за рјешавање новонастале ситуације и не дозволе да дође до одузимања Јахорине.

Одборник у СО Пале и Скупштини града Источно Сарајево, Марко Сикима, подсјетио је да је у јануару ове године одржана тематска сједница на којој су заједно са представницима скупштинске већине донесени закључци о супростављању свакој врсти самовлашћа на Јахорини.

- Из Олимпијског центра сада постоји иницијатива о проглашењу Јахорине националним парком и само опозиција брани ставове и закључке са те тематске сједнице – рекао је Сикима.

Он је истакао да је идеја о проглашењу националног парка апсурдна, а то потврђује податак да је планирано око 400.000 квадрата градње на Јахорини.

-Грађани Пала теба да знају да ова иницијатива штити разгоропађени приватни капитал који долази ко зна од куда. СДС ће корисити све оно што је у нашој моћи и надлежности да сачувамо Јахорину – рекао је Сикима.

Он је закључио да општина Пале „не може, не смије и не треба“ да остане без надлежности на Јахорини, али и права и прихода који јој припадају, те да заједничким договором са представницима општинске власти треба наћи начин да Јахорина постане што доступнија грађанима.

-С једне стране причамо о милијардама, с друге стране корист за наше грађане се свела на посао собарице, портира, конобара, најбољем случају ски-инструктора, а редовно скијање за грађане је одавно „мисаона именица“ – нагласио је Сикима.

Сикима је позвао све грађане да се сви зајдено супраставе сваком даљем отуђењу и деинституализацији Јахорине.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Богданеее 22.10.2021. 16:02
    Жив био Богдане!
    Благо теби!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 21.10.2021. 13:48
    Eh, velika je to muka, ko će imati više mogućnosti za zaradu od mutnih poslova oko raznih dozvola, prodaja i privatizacije. Moćnici iz opozicije ili vlasti. Čestiti Srbi ni krov nad glavom ne mogu da obozbijede a elita vile i apartmane. Hajde da je samo mile i mirko, mnogo vas je izdajnika.
  • Generic placeholder image
    Отуђење Јахорине 21.10.2021. 10:12
    Нека фала Богу!
    Шта смо очекивали?
    Најглупља, најјаднија девиза је "ГЛАСАЈ ЗА ТУЂИНА, ДАЋЕ ТИ НЕШТО".
    'оће,'оће, даће ти нешто, а узети много. Нека сад моћни Кошарац и Томић спријече отуђење Јахорине.
  • Generic placeholder image
    Titovci 20.10.2021. 14:17
    Nenormalne stvari su podržavali paljanski babinci i Dodikovci. Bili su za odlazak Vlade RS sa Pala radi sitnog šićara. To su Titovci, nisu Srbi.
  • Generic placeholder image
    Bogdan 19.10.2021. 21:43
    Eto bili stevi na vlasti mislim na SDS godinama pre SNSD-a i Šta ste uradili za Jahorinu a da ne govorim da većina vas ima na Jahorini dosta toga. Smešni ste. 🤣🤣
  • Generic placeholder image
    Mile 19.10.2021. 21:09
    Ma oteli su oni nama sve
Повезане вијести
Рањена рода примјећена у Палама: Дјевојке јој помогле и назвале је Нада Рањена рода примјећена у Палама: Дјевојке јој помогле и назвале је Нада
Меморијални турнир у малом фудбалу „Михаило Дробњак“ у сриједу у Палама Меморијални турнир у малом фудбалу „Михаило Дробњак“ у сриједу у Палама
Почео тродневни међународни симпозијум "Aгросим" Почео тродневни међународни симпозијум "Aгросим"
Најчитаније
  • Раденко Ивановић стекао звање доктора медицинских наука
    21h 27m
    9
  • Рањена рода примјећена у Палама: Дјевојке јој помогле и назвале је Нада
    14h 4m
    2
  • Сусам куглице са три врсте сира
    1h 6m
    0
  • Потврђена оптужница због физичког напада и повређивања мајке
    17h 29m
    1
  • Марина Куртеш емотивна: У Источном Сарајеву уприличен величанствен дочек за вицепрвакињу (ФОТО)
    14h 34m
    0