Banjaluka otima Jahorinu Paljanima

19.10.2021. 16:17
6
IZVOR: Katera

Članovi Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke Pale na današnjoj konferenciji za novinare, istakli su da su izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o proglašenju Jahorine nacionalnim parkom, „ponovni udar na Pale“.

Predsjednik Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Pale Miodrag Kovačević pozvao je načelnika opštine Pale, kao i skupštinsku većinu, da se oglase i iznesu svoj stav o trenutno važnom pitanju za stanovnike Pale i cijele opštine.

- Pitamo ih zašto ćute sve vrijeme? Da li moraju da ćute ili ne smiju da kažu šta je njihov stav? – upitao je Kovačević.

On je istakao da je stav SDS-a Pale da Jahorina ne smije biti „moneta za potkosurivanje vladajuće koalicije jer je Jahorina garant naše budućnost i budućnosti naše djece“, stoga se o ovakvim temama mora jasno govoriti.

-Jahorina mora ostati u okviru opštine Pale, koja treba da crpi njene prihode jer su to temelji na kojima se zasniva razvoj Pala – istakao je Kovačević.

Šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini opštine Pale Nikola Blagojević, najavio je da će od načelnika opštine Pale i aktuelne vlasti zatražiti sazivanje tematske sjednice sa koje će SDS poslati jasnu poruku da je Jahorina dio Pala i da se ustavom zagarantovane nadležnosti ne smije oduzimati od lokalnih zajednica.

- Vrijeme je da se građani Pala prestanu omalovažavati! U posljednjih 20 godina mnogo toga je oduzeto i oteto Paljanima i ukoliko načelnih opštine Pale ne sazove tematsku sjednicu, to će učiniti Klub odbornika  SDS-a – naglasio je Blagojević.

Član Izvršnog i opštinskog odbora SDS-a Miroslav Simović napomenuo je da već ukazivao na problem koji će nastati usljed borbe tajkuna oko interesa na Jahorini.

- Epilog je takav da je „veliki vođa“ morao doći da saopšti građanima Pala šta je najbolje za Jahorinu i da je oduzima iz nadležnosti same opštine. Nevjerovatno je da nam neko iz Banjaluke mora objašnjavati da nismo sposobni da upravljamo našom teritorijom – ističe Simović.

On je poručio predstavnicima svih  političkih partija da su dobrodošli da se zajedno bore za rješavanje novonastale situacije i ne dozvole da dođe do oduzimanja Jahorine.

Odbornik u SO Pale i Skupštini grada Istočno Sarajevo, Marko Sikima, podsjetio je da je u januaru ove godine održana tematska sjednica na kojoj su zajedno sa predstavnicima skupštinske većine doneseni zaključci o suprostavljanju svakoj vrsti samovlašća na Jahorini.

- Iz Olimpijskog centra sada postoji inicijativa o proglašenju Jahorine nacionalnim parkom i samo opozicija brani stavove i zaključke sa te tematske sjednice – rekao je Sikima.

On je istakao da je ideja o proglašenju nacionalnog parka apsurdna, a to potvrđuje podatak da je planirano oko 400.000 kvadrata gradnje na Jahorini.

-Građani Pala teba da znaju da ova inicijativa štiti razgoropađeni privatni kapital koji dolazi ko zna od kuda. SDS će korisiti sve ono što je u našoj moći i nadležnosti da sačuvamo Jahorinu – rekao je Sikima.

On je zaključio da opština Pale „ne može, ne smije i ne treba“ da ostane bez nadležnosti na Jahorini, ali i prava i prihoda koji joj pripadaju, te da zajedničkim dogovorom sa predstavnicima opštinske vlasti treba naći način da Jahorina postane što dostupnija građanima.

-S jedne strane pričamo o milijardama, s druge strane korist za naše građane se svela na posao sobarice, portira, konobara, najboljem slučaju ski-instruktora, a redovno skijanje za građane je odavno „misaona imenica“ – naglasio je Sikima.

Sikima je pozvao sve građane da se svi zajdeno suprastave svakom daljem otuđenju i deinstitualizaciji Jahorine.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Bogdaneee 22.10.2021. 16:02
    Živ bio Bogdane!
    Blago tebi!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 21.10.2021. 13:48
    Eh, velika je to muka, ko će imati više mogućnosti za zaradu od mutnih poslova oko raznih dozvola, prodaja i privatizacije. Moćnici iz opozicije ili vlasti. Čestiti Srbi ni krov nad glavom ne mogu da obozbijede a elita vile i apartmane. Hajde da je samo mile i mirko, mnogo vas je izdajnika.
  • Generic placeholder image
    Otuđenje Jahorine 21.10.2021. 10:12
    Neka fala Bogu!
    Šta smo očekivali?
    Najgluplja, najjadnija deviza je "GLASAJ ZA TUĐINA, DAĆE TI NEŠTO".
    'oće,'oće, daće ti nešto, a uzeti mnogo. Neka sad moćni Košarac i Tomić spriječe otuđenje Jahorine.
  • Generic placeholder image
    Titovci 20.10.2021. 14:17
    Nenormalne stvari su podržavali paljanski babinci i Dodikovci. Bili su za odlazak Vlade RS sa Pala radi sitnog šićara. To su Titovci, nisu Srbi.
  • Generic placeholder image
    Bogdan 19.10.2021. 21:43
    Eto bili stevi na vlasti mislim na SDS godinama pre SNSD-a i Šta ste uradili za Jahorinu a da ne govorim da većina vas ima na Jahorini dosta toga. Smešni ste. 🤣🤣
  • Generic placeholder image
    Mile 19.10.2021. 21:09
    Ma oteli su oni nama sve
Povezane vijesti
Ranjena roda primjećena u Palama: Djevojke joj pomogle i nazvale je Nada Ranjena roda primjećena u Palama: Djevojke joj pomogle i nazvale je Nada
Memorijalni turnir u malom fudbalu „Mihailo Drobnjak“ u srijedu u Palama Memorijalni turnir u malom fudbalu „Mihailo Drobnjak“ u srijedu u Palama
Počeo trodnevni međunarodni simpozijum "Agrosim" Počeo trodnevni međunarodni simpozijum "Agrosim"
Najčitanije
  • Radenko Ivanović stekao zvanje doktora medicinskih nauka
    23h 36m
    9
  • Sjećanje na Dragana Dragovića
    25m
    0
  • Ranjena roda primjećena u Palama: Djevojke joj pomogle i nazvale je Nada
    16h 13m
    2
  • Susam kuglice sa tri vrste sira
    3h 15m
    0
  • Potvrđena optužnica zbog fizičkog napada i povređivanja majke
    19h 38m
    2