Берачи у малињаке неће без 100 КМ

10.05.2022. 09:57
4
ИЗВОР: Srpska.info

Сезонски послови у воћњацима и на њивама у Српској су на прагу, а с њима и старе муке пољопривредника због недостатка радника, који ове године траже веће дневнице, па чак и до 100 КМ.

Послови у пољопривреди попут сијања и копања на њивама те резидбе и бербе воћа трају од раног прољећа до краја јесени, а шансу да солидно зараде имају незапослени, студенти и средњошколци.

Пољопривредници кажу да је, упркос списку незапослених на евиденцијама бироа, мало оних који су спремни да засучу рукаве, те да им је из сезоне у сезону све теже наћи раднике, због чега им се неријетко дешавало да касне са испорукама производа купцима.

Предсједник Удружења малинара “Виламет” из Братунца, Сребренице и Милића Љубиша Алемпић каже да је ситуација веома незгодна, јер многи произвођачи имају проблема са проналаском сезонаца.

– Када је ријеч о овој години, према неким првим информацијама, берачи траже веће дневнице него што су до сада биле, па чак и до 100 КМ. Видјећемо како ће се кретати, још не знамо – рекао је Алемпић.

Недостатак радне снаге, како каже, свакако утиче на пословање.

– Сви ће наћи берача ако га плате 100 КМ, али реално је то превише јер треба сагледати да ли је он у стању да набере толико плодова да би се то исплатило воћарима – казао је Алемпић.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да је лани био мањак квалификоване стручне радне снаге за орезивање воћа.

– Због тога нисмо успјели да завршимо орезивање на вријеме. Већ крајем маја требаћемо и појачан број неквалификованих радника сезонаца, а то је посао који могу сви да раде само ако желе – рекао је Дојчиновић.

Објаснио је да прави проблеми настају када се приближи берба.

 – Прошле године смо морали да увозимо раднике чак из Турске, па ћемо тако морати вјероватно и ове. Младих у овом послу код нас нема, предњаче радно способни пензионери – рекао је Дојчиновић.

Воћари су, каже, лани сатницу плаћали пет КМ, а уз то и превоз и смјештај онима којима је неопходан, додавши да се још не зна колика ће бити овогодишња накнада.

На мукама, и то већ годинама, су и повртари, што потврђује предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало.

– Више није битно ни колике су дневнице кад једноставно нема ко да ради. Често у шали кажем да ми је драго што су сви у Српској запослени, јер чим нема заинтересованих за сезонски посао, значи да сви имају стални посао. Међутим, није то тако – рекао је Мастало за Глас Српске.

Дневнице су тренутно, како каже, 50 КМ за десет сати рада, а уз то иду и два оброка и кафа.

– Сматрам да ће дневнице сигурно бити веће када почне сезона и када порасте потражња за радницима. Њих нема довољно па ће самим тим морати бити и плаћени више. Сада је сатница пет марака, а спомиње се да би то могло бити и шест – рекао је Мастало додајући да мањак радника утиче на пословање. Објаснио је да се за сезонске послове највише одлучују старији људи, већином жене, те да је највећи проблем пронаћи неког да вози трактор или виљушкар.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Soko 12.05.2022. 08:16
    I, 100 km je malo, dosta smo radili za 20-30 km, po tim raznim brentama i jadima, dok su te iste nazovi "gazde" bahatili se sa novcem. Ja sam kod takvih izgubio zdravlje, i opet ih nije sramota da je velika dnevnica, i treba da bude veća. Ako ti je puno, zasuči rukave i arbajt...
  • Generic placeholder image
    Zagor Te Nej 10.05.2022. 11:49
    Pa nije realno da cijena satnice bude 5km kao i prosle godine, kada je sve u odnosu na proslu godinu poskupilo za 40-50% realno je da satnica bude 8 do 9 km, a gospoda proizvodjaci ce svakako da ova poskupljenja ukalkulisu u krajnju cijenu proizvoda. Napokon su radnici poveli da cijene svoj rad kao proizvodjavi svoj proizvod. Pa tako gospodo GAZDE ako necete da platitie radnika pravac Tajland po nove...
  • Generic placeholder image
    Samo opusteno.. 10.05.2022. 10:34
    Neka neka, i tteba vam tako, proslo je vrijeme kad ste lomili jadni narod za 20km po 12-13 sati. Ne treba vam raditi za manje od 100km,pa imamo i mi obicni smrtnici dusu. Bolje dzaba lezato nego dzaba raditi. Proslo vrijeme kad dignes kamen a ispod radnika.... Doslo vam je takvo ponasanje na naplatu, taman imate djece oa nek oni rade a ne da glume gazde po gradu...
  • Generic placeholder image
    Hari 10.05.2022. 10:26
    Nije tačno da je teško naći radnike, nego gazde navikli na skoro besplatnu radnu snagu. Mizerne dnevnice, rad od jutra do kasno naveče, 10-12 časova efektvinog rada. Osmočasovno radno vrijeme ne dolazi u obzir. Vajne gazde misle samo na cijene i svoj profit, radnu snagu iskorištavaju da im za male dnevnice rade. Treba se pržiti na suncu čitav dan, stajati na nogama, ujedi insekata nisu isključeni. Jad i bijeda, radi samo onaj kome je teška nevolja. Neka gospoda -gazde dobro plate nadnice pa će biti radnika. U stilu one izreke "plati, pa klati".
Повезане вијести
Све више младих преко љета раде сезонске послове Све више младих преко љета раде сезонске послове
Посластица од малина Посластица од малина
За килограм малине 8,5 КМ За килограм малине 8,5 КМ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    19h 9m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 5m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    18h 9m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    15h 2m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    16h 59m
    0