Бесмртна медуза нас може научити како да живимо заувијек

22.09.2018. 16:26
0
ИЗВОР: Катера

Људи су увијек били фасцинирани идејом о вјечном животу. Чак и у задњим годинама, милијардери троше своја богатства на најновије технологоје које им обећавају бесмртност.

Прије него се превише понадате, тајна бесмртности не значи нужно заустављање старења. Умјесто тога, она можда захтијева враћање животног циклуса уназад, ка првом стадијуму. То је барем оно што користи Turritopsis dohrnii – познатија као бесмртна медуза.

Заувијек медуза

Т. dohrnii је откривена у Медитеранском мору 1880-их година, мада се такође појављивала на обалама Панаме, Флориде, Шпаније и Јапана. Упркос чињеници да је научницима била позната више од једног вијека, њену чудну способност су открили тек 1990-их година. Када се суочава са изгладњивањем, физичким оштећењем или вањском пријетњом, медуза се трансформише у полип – њен најранији стадијум живота.

Под нормалним околностима, ова врста се разможава на стари добри начин: помоћу јаја и сперме. Али у ванредним околностима, трансформише своје постојеће ћелије у раније стање кроз процес конверзије познат као трансдиференцијација: процес идентичан ономе којим научници претварају матичне ћелије у друге људске ћелије. Током овог стадијума, медуза се закачи за чврсту површину, претвори се у грудваст облик и трансформише у колонију полипа. То је прва позната вишећелијска животиња која је у стању да се потпуно преобрази у сексуално незрелу фазу послије достизања пуне зрелости.

Ову медузу можемо називати бесмртном, али то не значи да она може умријети. Оне могу бити убијене, посебно у рањивом стадијуму полипа, од стране предатора или болести. Међутим, њихова мала величина их чува од већине пријетњи у океану – потпуно одрасла T. dohrnii је дугачка само 4,5 милиметара. Такође, већина тијела јој је провидна, што је чини изузетно тешком за уочавање.

Као што можете претпоставити, откриће бесмртне животиње изазива велики интерес у медицинским истраживањима. Проучавањем трансдиференцијалних способности бесмртне медузе, научници могу детаљније проучити да ли се биолошко старење може успорити или чак вратити уназад. Можда ћемо некада моћи пратити примјер бесмртне медузе и трансформисати наше ћелије у неко млађе стање и потпуно се подмладити.

Коментари 0
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 25m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 58m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 24m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 37m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 6m
    3