"Бесмртни пук" и ове године у Србији и Српској

07.05.2022. 18:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Манифестација "Бесмртни пук", одржана први пут у Русији 2014. године с циљем очувања личног сјећања на страдале у Другом свјетском рату, биће и ове године одржана у Србији и у Републици Српској.

Учесници ће у шетњи на Дан побједе 9. маја у више градова Србије носити фотографије чланова својих породица који су погинули у борби против фашизма.

Централни догађај биће шетња "Бесмртног пука" у Београду у понедјељак, 9. маја. У 10.00 часова учесници ће се састати код Вуковог споменика и прошетати до Гробља ослободилаца Београда, рекао је за "Спутњик" виши савјетник Руског дома у Београду Георгиј Енгелхарт.

Сат касније, они који желе да одају пошту погинулим рођацима окупиће се у Нишу код логора "Црвени крст", као и у Аранђеловцу.

Шетња ће бити одржана и у Требињу у Републици Српској, гдје је окупљање заказано у вечерњим часовима код споменика војводи Луки Вукаловићу.

Енгелхарт наводи да су ово само неки од градова у земљи и окружењу у којима ће бити одржана манифестација "Бесмртни пук", те истиче да ће се поштоваоци дјела погинулих и идеје антифашизма ове године окупити у десетинама мјеста у Србији.

Напомињући да је важно да се та борба не заборави у времену ревизије и фалсификовања историје на свим меридијанима, Енгелхарт је указао да су објективни разлози за то што је манифестација "Бесмртни пук" постала традиционална у Србији.

- Прије свега, то је велико страдање српског народа у два свјетска рата, у Великом и Другом свјетском рату. Управо зато ваш народ има тај слух, осјећај и разумијевање за то шта значе те жртве. То је искуство које је заједничко нашим народима. То је још једна карика у ланцу историјског пријатељства које нас повезује - рекао је Енгелхарт.

Он је подсјетио да на шетњи у Београду традиционално учествују и представници руске Амбасаде у Србији.

Манифестацију ове године прати још један важан догађај, 8. маја у Нишу ће бити откривен споменик на мјесту такозваног "Нишког инцидента“, оружаног сукоба савезничких снага у Другом свјетском рату.

- То је мјесто гдје је у новембру 1944. године америчка авијација бомбардовала колону совјетске армије, погинули су бројни совјетски војници, па и командант корпуса који је био у офанзиви на непријатеља у том дијелу Србије. Тада се догодила и ваздушна битка између совјетске и америчке авијације - рекао је Енгелхардт.

Манифестација "Бесмртни пук" са годинама је у Русији све масовнија, а одржава се и у другим земљама и не само у Европи.

Америчке и британске власти ове године забраниле су одржавање "Бесмртног пука" на својој територији.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 2m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 1m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 28m
    0
  • Радник пао са стуба и погинуо
    1h 55m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    9h 20m
    0