"Besmrtni puk" i ove godine u Srbiji i Srpskoj

07.05.2022. 18:37
0
IZVOR: srna.rs

Manifestacija "Besmrtni puk", održana prvi put u Rusiji 2014. godine s ciljem očuvanja ličnog sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu, biće i ove godine održana u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Učesnici će u šetnji na Dan pobjede 9. maja u više gradova Srbije nositi fotografije članova svojih porodica koji su poginuli u borbi protiv fašizma.

Centralni događaj biće šetnja "Besmrtnog puka" u Beogradu u ponedjeljak, 9. maja. U 10.00 časova učesnici će se sastati kod Vukovog spomenika i prošetati do Groblja oslobodilaca Beograda, rekao je za "Sputnjik" viši savjetnik Ruskog doma u Beogradu Georgij Engelhart.

Sat kasnije, oni koji žele da odaju poštu poginulim rođacima okupiće se u Nišu kod logora "Crveni krst", kao i u Aranđelovcu.

Šetnja će biti održana i u Trebinju u Republici Srpskoj, gdje je okupljanje zakazano u večernjim časovima kod spomenika vojvodi Luki Vukaloviću.

Engelhart navodi da su ovo samo neki od gradova u zemlji i okruženju u kojima će biti održana manifestacija "Besmrtni puk", te ističe da će se poštovaoci djela poginulih i ideje antifašizma ove godine okupiti u desetinama mjesta u Srbiji.

Napominjući da je važno da se ta borba ne zaboravi u vremenu revizije i falsifikovanja istorije na svim meridijanima, Engelhart je ukazao da su objektivni razlozi za to što je manifestacija "Besmrtni puk" postala tradicionalna u Srbiji.

- Prije svega, to je veliko stradanje srpskog naroda u dva svjetska rata, u Velikom i Drugom svjetskom ratu. Upravo zato vaš narod ima taj sluh, osjećaj i razumijevanje za to šta znače te žrtve. To je iskustvo koje je zajedničko našim narodima. To je još jedna karika u lancu istorijskog prijateljstva koje nas povezuje - rekao je Engelhart.

On je podsjetio da na šetnji u Beogradu tradicionalno učestvuju i predstavnici ruske Ambasade u Srbiji.

Manifestaciju ove godine prati još jedan važan događaj, 8. maja u Nišu će biti otkriven spomenik na mjestu takozvanog "Niškog incidenta“, oružanog sukoba savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

- To je mjesto gdje je u novembru 1944. godine američka avijacija bombardovala kolonu sovjetske armije, poginuli su brojni sovjetski vojnici, pa i komandant korpusa koji je bio u ofanzivi na neprijatelja u tom dijelu Srbije. Tada se dogodila i vazdušna bitka između sovjetske i američke avijacije - rekao je Engelhardt.

Manifestacija "Besmrtni puk" sa godinama je u Rusiji sve masovnija, a održava se i u drugim zemljama i ne samo u Evropi.

Američke i britanske vlasti ove godine zabranile su održavanje "Besmrtnog puka" na svojoj teritoriji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Manji prinosi dižu cijene voća Manji prinosi dižu cijene voća
Srpska bogatija za 24 bebe Srpska bogatija za 24 bebe
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    22h 35m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    22h 6m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    18h 22m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    14h 17m
    2
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    22h 29m
    0