Бесплатна правна помоћ жртвама насиља у породици у Српској

27.07.2020. 08:38
0
ИЗВОР: Nezavisne

Законом о остваривању права на бесплатну правну помоћ, Министарство правде Српске обезбиједило је да и жртве насиља у породици могу бити корисници бесплатне правне помоћи.

И то није све - жртвама насиља у породици даје се приоритет при одобравању бесплатне правне помоћи.

Правна помоћ биће им пружена на више начина - рецимо, кроз правни савјет и помоћ у попуњавању образаца, правну помоћ у састављању свих врста писмена, заступање на суду, сачињавање апелација и слично.

Ово законско рјешење на снагу је ступило 20. јула, а како је оцијењено из ресорног министарства, имаће позитиван утицај на грађане Републике Српске јер ће сва лица која испуњавају прописане критеријуме моћи остварити право на бесплатну правну помоћ у грађанским споровима, чиме се штити њихово законом загарантовано право на једнак приступ правди.

Према закону, бесплатна правна помоћ мора се пружити свакој особи која према својој финансијској ситуацији није у могућности да оствари право пред судом или другим органима без штете по нужно издржавање себе и своје породице.

- Корисници бесплатне правне помоћи ослобођени су плаћања и административних такса, а осим лица која испуњавају услове за бесплатну правну помоћ по финансијском критеријуму уведене су нове категорије лица које ово право остварују по неком другом критеријуму - рекла је за "Независне" Сања Џомбић, портпарол  Министарства правде РС.

Ради се о праву на бесплатну правну помоћ по критеријуму личног својства или статуса пред надлежним органом, као што су чланови породица погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске, лица с инвалидитетом те лица са четворо и више дјеце док се дјеца налазе на редовном школовању.

- Жртве насиља у породици имају шири спектар права у односу на остале кориснике јер бесплатна правна помоћ за ова лица укључује и сачињавање приватних исправа и уговора с обзиром на то да се ради о посебно рањивој категорији - навела је Џомбићева.

Циљ им је, како истичу из ресорног министарства, да се осигура и побољша приступ правди и правосуђу за жртве насиља у породици широм Републике Српске, али и за остале угрожене категорије, обезбјеђујући им ефикасне услуге бесплатне правне помоћи, које укључују савјетовање те састављање поднесака на основу којих би могле заштитити своје интересе и остварити своја права.

Овим законом прописано је да право на бесплатну правну помоћ по финансијском критеријуму остварују лица лошег имовинског стања.

Предвиђено је да у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона министар Антон Касиповић донесе правилник о изгледу и садржају обрасца за пружање бесплатне правне помоћи.

Љиљана Чичковић, директорица Удружења "Женски центар" Требиње, оцјењује да је веома битно то што је жртвама насиља у породици обезбијеђена бесплатна правна помоћ.

- Дефинитивно, за жртве породичног насиља потребни су искусни правници који јако добро владају овом тематиком, тако да сматрам да је то изузетно важно - рекла је Чичковићева за "Независне".

Како је раније објављено, према евиденцијама МУП-а Српске, насиљу у породици је у 2019. години било изложено 1.438 особа, што је за 14,4 одсто више него 2018. године, а према евиденцијама центара за социјални рад насиљу су биле изложене 1.472 особе, што је за 8,6 одсто више него 2018. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 49m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 33m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 18m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 17m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 23m
    0