Бесплатни превентивни прегледи дојки од 14. до 24. октобра у Болници „Србија“

10.10.2024. 12:42
0
ИЗВОР: katera.news

Болница СрбијаИсточно Сарајево организоваће од 14. до 24. октобра бесплатне прегледе дојки, поводом Мјесеца подизања свијести у борби против рака дојке, а у договору са ФеминИС - Удружење жена обољелих од рака дојке и репродуктивних органа.

Прегледе ће обављати примаријус доктор Милорад Шупић, специјалиста опште хирургије сваки радни дан, осим уторка у термину од 10.00 до 14.00 часова.

Како је саопштено из Болнице, прегледи ће се обављати у Поликлиници, а термин за преглед могуће је заказати на број телефона: 057/325-300 – локал 387, сваки радни дан у периоду од 7.30 до 14.00 часова.

Додају да је циљ организовања бесплатних прегледа јподизање свијести код жена, да у што већем броју дођу на преглед како би у случају раног откривања рака дојке могућност излијечења била већа.

Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена. Најшћешће се јавља у периоду од 40 до 75 године, а најбоља превентивна мјера за рано откривање рака дојке су прегледи и самопрегледи дојки, касније ултразвук и мамографија када су шансе за излијечење далеко веће, него када жене дођу у већ запуштеној фази, што је нажалост јако учестало.

- Самопрегледи код жена су јако битни, јер жена најбоље познаје своје дојке и може да осјети уколико постоји неки проблем или промјена. Најчешчи симптоми код рака дојке су појава квржице на дојци, увлачење брадавица, исцједак из дојке, увлачење и црвенило коже и увећање дојке. Лијечење рака дојке је јако комплексно и дуготрајно. Најбитније је открити промјене на вријеме, да би се благовремено могла одредити терапија – указали су из Болнице.

Коментари 0
Повезане вијести
Јеремић: Превенција болести код здравих жена један од основних циљева Удружења „ФеминИС“ Јеремић: Превенција болести код здравих жена један од основних циљева Удружења „ФеминИС“
Расписан конкурс за 23. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе Расписан конкурс за 23. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе
Породица настрадалих тражи максималну казну затвора за Амира Кујовића Породица настрадалих тражи максималну казну затвора за Амира Кујовића
Најчитаније
  • Пронађен засад марихуане у Палама (ФОТО)
    5h 34m
    0
  • У Сарајеву покренуто клизиште (ФОТО)
    17h 31m
    0
  • Јак земљотрес погодио Србију
    22h 3m
    0
  • Ухапшено седам лица, сумња се на међународну трговину људима и проституцију
    23h 42m
    0
  • У петак хуманитарни базар у дворишту вртића „Коцкалоне“ у Источној Илиџи
    21h 31m
    0