Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici „Srbija“

10.10.2024. 12:42
0
IZVOR: katera.news

Bolnica SrbijaIstočno Sarajevo organizovaće od 14. do 24. oktobra besplatne preglede dojki, povodom Mjeseca podizanja svijesti u borbi protiv raka dojke, a u dogovoru sa FeminIS - Udruženje žena oboljelih od raka dojke i reproduktivnih organa.

Preglede će obavljati primarijus doktor Milorad Šupić, specijalista opšte hirurgije svaki radni dan, osim utorka u terminu od 10.00 do 14.00 časova.

Kako je saopšteno iz Bolnice, pregledi će se obavljati u Poliklinici, a termin za pregled moguće je zakazati na broj telefona: 057/325-300 – lokal 387, svaki radni dan u periodu od 7.30 do 14.00 časova.

Dodaju da je cilj organizovanja besplatnih pregleda jpodizanje svijesti kod žena, da u što većem broju dođu na pregled kako bi u slučaju ranog otkrivanja raka dojke mogućnost izliječenja bila veća.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Najšćešće se javlja u periodu od 40 do 75 godine, a najbolja preventivna mjera za rano otkrivanje raka dojke su pregledi i samopregledi dojki, kasnije ultrazvuk i mamografija kada su šanse za izliječenje daleko veće, nego kada žene dođu u već zapuštenoj fazi, što je nažalost jako učestalo.

- Samopregledi kod žena su jako bitni, jer žena najbolje poznaje svoje dojke i može da osjeti ukoliko postoji neki problem ili promjena. Najčešči simptomi kod raka dojke su pojava kvržice na dojci, uvlačenje bradavica, iscjedak iz dojke, uvlačenje i crvenilo kože i uvećanje dojke. Liječenje raka dojke je jako kompleksno i dugotrajno. Najbitnije je otkriti promjene na vrijeme, da bi se blagovremeno mogla odrediti terapija – ukazali su iz Bolnice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Jeremić: Prevencija bolesti kod zdravih žena jedan od osnovnih ciljeva Udruženja „FeminIS“ Jeremić: Prevencija bolesti kod zdravih žena jedan od osnovnih ciljeva Udruženja „FeminIS“
Raspisan konkurs za 23. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade Raspisan konkurs za 23. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade
Porodica nastradalih traži maksimalnu kaznu zatvora za Amira Kujovića Porodica nastradalih traži maksimalnu kaznu zatvora za Amira Kujovića
Najčitanije
  • Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
    5h 26m
    0
  • U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
    17h 23m
    0
  • Jak zemljotres pogodio Srbiju
    21h 55m
    0
  • Uhapšeno sedam lica, sumnja se na međunarodnu trgovinu ljudima i prostituciju
    23h 34m
    0
  • U petak humanitarni bazar u dvorištu vrtića „Kockalone“ u Istočnoj Ilidži
    21h 23m
    0