Бeз раста каматних стопа у БиХ

06.10.2022. 14:07
0
ИЗВОР: srna.rs

У микрокредитном сектору БиХ се, због економске кризе у свијету, не биљежи раст каматних стопа код намјенских и дугорочних кредита, али постоји мали раст код ненамјенских и кратокорочних, изјавила је данас у Требињу предсједник Удружења микрокредитних организација у БиХ /АМфИ/ Елма Зукић.

- Намјенски кредити су, када је ријеч о трошку за крајњег корисника, на нивоу од прије епидемије вируса корона, а ненамјенски имају благу тенденцију раста, посебно ако су краткорочни-  рекла је Зукићева новинарима у Требињу.

Она је навела да, због инфлације и реалног смањења зарада, још нису евидентирали проблеме да грађани теже могу да враћају кредите.

- Свјесни смо ситуације, не можемо бити изостављени од утицаја свјетске кризе и инфлације која има утицаја и на БиХ - рекла је она и нагласила да је микрокредитни сектор у Бих високо капитализован.

Она је навела да микро и мали бизниси чине више од 60 одсто тржишта у БиХ, изразивши наду се да ће заједно пребродити и ову кризу, као ону изазвану епидемијом вируса корона, када је цијели финансијски сектор у БиХ остао стабилан.

Зукићева је указала да на висину каматне стопе утиче много фактора и додатних трошкова, као што су чести изласци на терен и висока резервисања.

- Настојимо да, прије него што клијент добије кредит, заједно израдимо финансијску калкулацију код намјенских кредита - рекла је она и појаснила да клијенте прије подизања кредита упознају шта чини њихову рату и да им помажу да искалкулишу колики кредит могу да поднесу.

Она је напоменула да микрокредитне организације финансирају клијенте који су најугроженији, као што су жене у бизнису и да подржавају младе и стартапе, а предности код њих су, како је навела, што им помажу да покрену свој бизнис и направе бизнис план.

Коментари 0
Повезане вијести
Директне стране инвестиције премашиле милијарду КМ Директне стране инвестиције премашиле милијарду КМ
Почело донирање хране која је ослобођена плаћања ПДВ-а Почело донирање хране која је ослобођена плаћања ПДВ-а
У септембру више од 103.000 блокираних рачуна пословних субјеката У септембру више од 103.000 блокираних рачуна пословних субјеката
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  19h 44m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  20h 19m
  0
 • Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
  14h 11m
  0
 • Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту: Веленка Брстинова и кћер јој Драгана
  16h 31m
  0
 • Опљачкана Светлана Ценић, аналитичарка има поруку за крадљивца
  9h 21m
  6