Бeз раста каматних стопа у БиХ

06.10.2022. 14:07
0
ИЗВОР: srna.rs

У микрокредитном сектору БиХ се, због економске кризе у свијету, не биљежи раст каматних стопа код намјенских и дугорочних кредита, али постоји мали раст код ненамјенских и кратокорочних, изјавила је данас у Требињу предсједник Удружења микрокредитних организација у БиХ /АМфИ/ Елма Зукић.

- Намјенски кредити су, када је ријеч о трошку за крајњег корисника, на нивоу од прије епидемије вируса корона, а ненамјенски имају благу тенденцију раста, посебно ако су краткорочни-  рекла је Зукићева новинарима у Требињу.

Она је навела да, због инфлације и реалног смањења зарада, још нису евидентирали проблеме да грађани теже могу да враћају кредите.

- Свјесни смо ситуације, не можемо бити изостављени од утицаја свјетске кризе и инфлације која има утицаја и на БиХ - рекла је она и нагласила да је микрокредитни сектор у Бих високо капитализован.

Она је навела да микро и мали бизниси чине више од 60 одсто тржишта у БиХ, изразивши наду се да ће заједно пребродити и ову кризу, као ону изазвану епидемијом вируса корона, када је цијели финансијски сектор у БиХ остао стабилан.

Зукићева је указала да на висину каматне стопе утиче много фактора и додатних трошкова, као што су чести изласци на терен и висока резервисања.

- Настојимо да, прије него што клијент добије кредит, заједно израдимо финансијску калкулацију код намјенских кредита - рекла је она и појаснила да клијенте прије подизања кредита упознају шта чини њихову рату и да им помажу да искалкулишу колики кредит могу да поднесу.

Она је напоменула да микрокредитне организације финансирају клијенте који су најугроженији, као што су жене у бизнису и да подржавају младе и стартапе, а предности код њих су, како је навела, што им помажу да покрену свој бизнис и направе бизнис план.

Коментари 0
Повезане вијести
Амбасада Русије: Осудити антидејтонске изјаве Дениса Бећировића Амбасада Русије: Осудити антидејтонске изјаве Дениса Бећировића
Са тржишта БиХ повучено 99 бицикала за дјецу Са тржишта БиХ повучено 99 бицикала за дјецу
Просјечна плата у јануару у БиХ 1.209 KM Просјечна плата у јануару у БиХ 1.209 KM
Најчитаније
 • Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића
  4h 31m
  6
 • Мушкарац провалио у кућу, претукао супружнике и украо 7.000 КМ
  13h 20m
  0
 • Преминуо некадашњи потпредсједник СО Источна Илиџа Владимир Савић
  7h 3m
  0
 • На данашњи дан одбачен Венс-Овенов план јер није предвиђао Републику Српску
  13h 54m
  3
 • Пунољетства славе ко да свадбу праве
  14h 46m
  2