Бeз раста каматних стопа у БиХ

06.10.2022. 14:07
0
ИЗВОР: srna.rs

У микрокредитном сектору БиХ се, због економске кризе у свијету, не биљежи раст каматних стопа код намјенских и дугорочних кредита, али постоји мали раст код ненамјенских и кратокорочних, изјавила је данас у Требињу предсједник Удружења микрокредитних организација у БиХ /АМфИ/ Елма Зукић.

- Намјенски кредити су, када је ријеч о трошку за крајњег корисника, на нивоу од прије епидемије вируса корона, а ненамјенски имају благу тенденцију раста, посебно ако су краткорочни-  рекла је Зукићева новинарима у Требињу.

Она је навела да, због инфлације и реалног смањења зарада, још нису евидентирали проблеме да грађани теже могу да враћају кредите.

- Свјесни смо ситуације, не можемо бити изостављени од утицаја свјетске кризе и инфлације која има утицаја и на БиХ - рекла је она и нагласила да је микрокредитни сектор у Бих високо капитализован.

Она је навела да микро и мали бизниси чине више од 60 одсто тржишта у БиХ, изразивши наду се да ће заједно пребродити и ову кризу, као ону изазвану епидемијом вируса корона, када је цијели финансијски сектор у БиХ остао стабилан.

Зукићева је указала да на висину каматне стопе утиче много фактора и додатних трошкова, као што су чести изласци на терен и висока резервисања.

- Настојимо да, прије него што клијент добије кредит, заједно израдимо финансијску калкулацију код намјенских кредита - рекла је она и појаснила да клијенте прије подизања кредита упознају шта чини њихову рату и да им помажу да искалкулишу колики кредит могу да поднесу.

Она је напоменула да микрокредитне организације финансирају клијенте који су најугроженији, као што су жене у бизнису и да подржавају младе и стартапе, а предности код њих су, како је навела, што им помажу да покрену свој бизнис и направе бизнис план.

Коментари 0
Повезане вијести
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Са тржишта повучена женска торба из "Пепка" Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 27m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 41m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 48m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 36m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 3m
    0