Bez rasta kamatnih stopa u BiH

06.10.2022. 14:07
0
IZVOR: srna.rs

U mikrokreditnom sektoru BiH se, zbog ekonomske krize u svijetu, ne bilježi rast kamatnih stopa kod namjenskih i dugoročnih kredita, ali postoji mali rast kod nenamjenskih i kratokoročnih, izjavila je danas u Trebinju predsjednik Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH /AMfI/ Elma Zukić.

- Namjenski krediti su, kada je riječ o trošku za krajnjeg korisnika, na nivou od prije epidemije virusa korona, a nenamjenski imaju blagu tendenciju rasta, posebno ako su kratkoročni-  rekla je Zukićeva novinarima u Trebinju.

Ona je navela da, zbog inflacije i realnog smanjenja zarada, još nisu evidentirali probleme da građani teže mogu da vraćaju kredite.

- Svjesni smo situacije, ne možemo biti izostavljeni od uticaja svjetske krize i inflacije koja ima uticaja i na BiH - rekla je ona i naglasila da je mikrokreditni sektor u Bih visoko kapitalizovan.

Ona je navela da mikro i mali biznisi čine više od 60 odsto tržišta u BiH, izrazivši nadu se da će zajedno prebroditi i ovu krizu, kao onu izazvanu epidemijom virusa korona, kada je cijeli finansijski sektor u BiH ostao stabilan.

Zukićeva je ukazala da na visinu kamatne stope utiče mnogo faktora i dodatnih troškova, kao što su česti izlasci na teren i visoka rezervisanja.

- Nastojimo da, prije nego što klijent dobije kredit, zajedno izradimo finansijsku kalkulaciju kod namjenskih kredita - rekla je ona i pojasnila da klijente prije podizanja kredita upoznaju šta čini njihovu ratu i da im pomažu da iskalkulišu koliki kredit mogu da podnesu.

Ona je napomenula da mikrokreditne organizacije finansiraju klijente koji su najugroženiji, kao što su žene u biznisu i da podržavaju mlade i startape, a prednosti kod njih su, kako je navela, što im pomažu da pokrenu svoj biznis i naprave biznis plan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sa tržišta BiH povučeno 99 bicikala za djecu Sa tržišta BiH povučeno 99 bicikala za djecu
Prosječna plata u januaru u BiH 1.209 KM Prosječna plata u januaru u BiH 1.209 KM
Inflacija guta dvije rate godišnje Inflacija guta dvije rate godišnje
Najčitanije
 • FTN iz Novog Sada uskoro u Trebinju - Grad i Republika podržali otvaranje novog fakulteta
  18h 24m
  11
 • Lana Lubura i Aleksandar Vuković najbolji sportisti opštine Istočna Ilidža u 2022. godini (FOTO)
  15h 35m
  0
 • Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo 30 godina u službi zdravlja
  14h 36m
  0
 • Prasići opet poskupjeli
  3h 17m
  0
 • Hiljade roditelja kockaju se životima djece
  3h 32m
  0