Bez rasta kamatnih stopa u BiH

06.10.2022. 14:07
0
IZVOR: srna.rs

U mikrokreditnom sektoru BiH se, zbog ekonomske krize u svijetu, ne bilježi rast kamatnih stopa kod namjenskih i dugoročnih kredita, ali postoji mali rast kod nenamjenskih i kratokoročnih, izjavila je danas u Trebinju predsjednik Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH /AMfI/ Elma Zukić.

- Namjenski krediti su, kada je riječ o trošku za krajnjeg korisnika, na nivou od prije epidemije virusa korona, a nenamjenski imaju blagu tendenciju rasta, posebno ako su kratkoročni-  rekla je Zukićeva novinarima u Trebinju.

Ona je navela da, zbog inflacije i realnog smanjenja zarada, još nisu evidentirali probleme da građani teže mogu da vraćaju kredite.

- Svjesni smo situacije, ne možemo biti izostavljeni od uticaja svjetske krize i inflacije koja ima uticaja i na BiH - rekla je ona i naglasila da je mikrokreditni sektor u Bih visoko kapitalizovan.

Ona je navela da mikro i mali biznisi čine više od 60 odsto tržišta u BiH, izrazivši nadu se da će zajedno prebroditi i ovu krizu, kao onu izazvanu epidemijom virusa korona, kada je cijeli finansijski sektor u BiH ostao stabilan.

Zukićeva je ukazala da na visinu kamatne stope utiče mnogo faktora i dodatnih troškova, kao što su česti izlasci na teren i visoka rezervisanja.

- Nastojimo da, prije nego što klijent dobije kredit, zajedno izradimo finansijsku kalkulaciju kod namjenskih kredita - rekla je ona i pojasnila da klijente prije podizanja kredita upoznaju šta čini njihovu ratu i da im pomažu da iskalkulišu koliki kredit mogu da podnesu.

Ona je napomenula da mikrokreditne organizacije finansiraju klijente koji su najugroženiji, kao što su žene u biznisu i da podržavaju mlade i startape, a prednosti kod njih su, kako je navela, što im pomažu da pokrenu svoj biznis i naprave biznis plan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Direktne strane investicije premašile milijardu KM Direktne strane investicije premašile milijardu KM
Počelo doniranje hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a Počelo doniranje hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a
U septembru više od 103.000 blokiranih računa poslovnih subjekata U septembru više od 103.000 blokiranih računa poslovnih subjekata
Najčitanije
 • Havana - torta nad tortama
  20h 44m
  1
 • Gorio automobil u Istočnoj Ilidži
  21h 19m
  0
 • Firma „Euro-ekspres“ zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
  15h 11m
  0
 • Premijera dokumentarne drame „Ko kamen“ u Narodnom pozorištu: Velenka Brstinova i kćer joj Dragana
  17h 31m
  0
 • Opljačkana Svetlana Cenić, analitičarka ima poruku za kradljivca
  10h 21m
  6