Без субвенција на путевима само дизелаши и бензинци

03.06.2021. 10:22
0
ИЗВОР: Глас Српске

У БиХ је од почетка године стигло свега шест аутомобила на електрични погон, а да би еколошки прихватљива возила на путевима замијенила дизелаше и бензинце, надлежни морају побољшати неопходну инфраструктуру и наћи могућност да субвенцијама подрже њихов увоз.

Према евиденцији Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, пет аутомобила на електрични погон стигло је из Њемачке и један из САД. Најскупљи је био “порше тајкан 4С”, за који је искеширано нешто више од 178.000 КМ, док је најјефтиније возило на струју које је стигло у БиХ “голф”, који је плаћен нешто више од 10.000 марака. Подаци УИО показују да је током прошле године увезено 12 аутомобила на електрични погон, а годину раније један више, док је 2018. стигло свега седам таквих возила, а 2017. године десет.

Да је и даље ријеч о пионирским корацима потврђује директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић, који за “Глас Српске” појашњава да су кроз два члана Закона о електричној енергетици у Републици Српској ударени темељи за разговор о увозу и већој употреби електричних возила.

- То је први корак који ће помоћи да се примјена електричних возила у Српској унаприједи. Потребна је адекватна инфраструктура, односно пунионице, којих је, према неким процјенама, око 50 у Српској. Осим тога, треба почети већ од просторнопланске документације, локацијских услова и електроенергетске сагласности да бисмо овај процес успјешно довели до краја - појашњава Ћорић и наглашава да треба тражити опције за субвенционисање увоза ових возила.

Додаје да је ово грана која се константно развија и да ће се у будућности сигурно размишљати о пунионицама које ће се пунити брже него што је то сада случај, а возила ће се моћи допуњавати.

Према процјенама предсједника Удружења овлаштених заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ Хариса Муратовића, БиХ има око 145 пунионица и свега 41 регистровано електрично возило.

- Да бисмо имали више еко-возила, надлежни треба да креирају повољан пословни амбијент, почевши од потпуног укидања царине на електричне аутомобиле, која тренутно износи пет одсто, те смањења царина за хибридна возила са 15 на пет одсто. Већина земаља у окружењу нема царину на електрична возила - рекао је Муратовић.

Крајем прошле године Министарство енергетике и рударства Републике Српске упутило је иницијативу УИО за измјену Закона о ПДВ-у, затраживши ослобађање од плаћања ПДВ-а на увоз електричних возила.

У Управи сматрају да подстицаје у садашњем тренутку треба пронаћи у другим сферама, као што су разни бонуси и субвенције при куповини, регистрацији возила, правовременој замјени старих за нова возила, који би се подстакли из одговарајућих извора на нивоу ентитета или локалним нивоима, а не редукцијом ПДВ-а који је основ фискалне одрживости и стабилности свих нивоа управе у БиХ.

Батерије

Перо Ћорић је рекао да се већ сада оправдано поставља питање шта са батеријама електричних возила.

- Мора се и о томе размишљати, гдје и како да складиштимо батерије којима је истекао рок трајања - казао је Ћорић.

Коментари 0
Повезане вијести
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    10h 0m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    12h 19m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    12h 46m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    15h 26m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    8h 7m
    0