Без уговора о раду 185 радника, казне послодавцима 295.000 КМ

10.11.2023. 09:04
0
ИЗВОР: srna.rs

 У Републици Српској за девет мјесеци ове године контролисано је 8.289 радника од којих 185 није имало закључен уговор о раду и пријаву на обавезне видове осигурања због чега су послодавцима изречене казне од око 295.000 КМ, речено је Срни у Републичком инспекторату.

Прошле године контролисана су 14.344 радника, а њих 200 није имало закључен уговор о раду и пријаву за осигурање, док су казне изречене послодавцима износиле 301.000 КМ.

- На основу доступних података о резултатима извршених контрола у претходним годинама, евидентно је да се број радника на црно смањује, али је и даље присутан. Сузбијање рада на црно и сиве економије континуирано је у фокусу дјеловања Инспектората Републике Српске - истакли су у овој институцији.

Они су појаснили да се ангажовање радника на црно најчешће констатује у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним дјелатностима.

У односу на претходне године уочено је смањење рада на црно у области грађевинарства, што се, како кажу, може повезати са недостатком стручне радне снаге у овој дјелатности.

У Инспекторату подсјећају да овлаштење да контролишу пријављивање радника имају сви инспектори у својим примарним областима надзора, као и инспектори Пореске управе Српске и Републичке управе за игре на срећу.

- Тиме је значајно повећан број инспектора и контрола у овом сегменту, док је раније те контроле вршила само инспекција рада - закључили су у Инспекторату Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    15h 56m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 9m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 3m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    4h 40m
    1
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 0m
    0