Безбрижну дјечију игру прекинули снајперски хици

11.03.2020. 15:20
0
ИЗВОР: Катера

Полагањем цвијећа на спомен – обиљежје убијеној дјеци и служењем парастоса, испред Основне школе „Свети Сава” у Источном Сарајеву, обиљежен је Дан сјећања на 123. невино страдале дјеце са подручја Српског Сарајева, у периоду од 1992. до 1995. године.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Данијела Мрда рекла је да се већ другу годину за редом окупљају у дворишту Основне школе „Свети Сава“ због једног од најтужнијих разлога и повода.

- Али у томе и јесте значај управо овог спомен-обиљежја, што се оно налази у дворишту школе, јер у смислу његовања културе сјећања и очувања нашег интегритета, јако је важно да наши ученици кроз наставне садржаје знају и стичу знања, она тачна, на историјским фактима заснована, о страдању народа на овим просторима, с акцентом на страдања српског народа – рекла је Мрда.

Мрда је додала да је најмлађи страдали ученик Основне школе „Свети Сава“ била Зорица Дивчић, уписана тек у први разред, а најстарија Дијана Ћосовић, која је погинула у задњим нападима на територији Српског Сарајева 1995. године, а њено свједочанство се и дан данас налази у архиву школе.

Она додаје да су синоним страдања у Српском Сарајеву двије ученице Наташа Учур и Милица Лаловић које су погинуле од снајперских хитаца 11. марта 1995. за вријеме потписаног примирја, док су безбрижно, дјечије, играле ластиша испред своје зграде.

Слика

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић, рекао је да се правда, за убиство 123. дјеце из Српског Сарајева, чека већ 25 година.

- Конкретно за убиство дјевојчица Учур и Лаловић, према изјавама свједока који стоје у Тужилаштву, њихов убица се хвалио како је њиховим убиством испунио своју норму коју је имао. Исти тај монструм није одговарао као ни његови наредбодавци – истакао је Којић.

Којић додаје да је, према званичном попису Републичког центра, 585 дјеце убијено у Републици Српској, али да нико за те злочине није одговарао.

- Шта можемо да очекујемо од таквих Правосудних институција? Не можемо ништа. Али, оно што морамо да радимо јесте да се сјећамо и да памтимо сву ту дјецу, и да не дозволимо да исто то Тужилаштво ради на начин да ми заборављамо ту дјецу. Ми их не смијемо заборавити. Овај догађај данас је дио тог сјећања и памћења. Морамо писати о страдалој дјеци – нагласио је Којић.

Он је такође најавио издавање једне публикације, која ће говорити о сваком појединачном страдању, прије свега о начину страдања свих 585 дјеце, а да ће публикација бити трајни споменик и захвалност свој тој дјеци која су уградила своје животе у темеље Републике Српске, иако не својом вољом, већ вољом монструма.

Рођака мучки убијене породице Ђорем Ранка Мичић, рекла је да је данас тежак дан за све породице које су изгубиле дјецу у посљедњем рату, и додала да је породицама из године у годину све теже, те да они најбоље знају како је изгубити дијете.

Споменик симболизује голубове

Прије двије године је у Источном Новом Сарајеву откривено спомен – обиљежје невино страдалој дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. у дворишту Основне школе “Свети Сава”.

Споменик који симболизује голубове изграђен је на иницијативу школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, а новац за изградњу овог спомен – обиљежја обезбиједио је Кабинет предсједника Републике Српске.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 7m
    5
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    19h 48m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    16h 47m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    17h 59m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    16h 53m
    0