Bezbrižnu dječiju igru prekinuli snajperski hici

11.03.2020. 15:20
0
IZVOR: Katera

Polaganjem cvijeća na spomen – obilježje ubijenoj djeci i služenjem parastosa, ispred Osnovne škole „Sveti Sava” u Istočnom Sarajevu, obilježen je Dan sjećanja na 123. nevino stradale djece sa područja Srpskog Sarajeva, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Danijela Mrda rekla je da se već drugu godinu za redom okupljaju u dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“ zbog jednog od najtužnijih razloga i povoda.

- Ali u tome i jeste značaj upravo ovog spomen-obilježja, što se ono nalazi u dvorištu škole, jer u smislu njegovanja kulture sjećanja i očuvanja našeg integriteta, jako je važno da naši učenici kroz nastavne sadržaje znaju i stiču znanja, ona tačna, na istorijskim faktima zasnovana, o stradanju naroda na ovim prostorima, s akcentom na stradanja srpskog naroda – rekla je Mrda.

Mrda je dodala da je najmlađi stradali učenik Osnovne škole „Sveti Sava“ bila Zorica Divčić, upisana tek u prvi razred, a najstarija Dijana Ćosović, koja je poginula u zadnjim napadima na teritoriji Srpskog Sarajeva 1995. godine, a njeno svjedočanstvo se i dan danas nalazi u arhivu škole.

Ona dodaje da su sinonim stradanja u Srpskom Sarajevu dvije učenice Nataša Učur i Milica Lalović koje su poginule od snajperskih hitaca 11. marta 1995. za vrijeme potpisanog primirja, dok su bezbrižno, dječije, igrale lastiša ispred svoje zgrade.

Slika

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić, rekao je da se pravda, za ubistvo 123. djece iz Srpskog Sarajeva, čeka već 25 godina.

- Konkretno za ubistvo djevojčica Učur i Lalović, prema izjavama svjedoka koji stoje u Tužilaštvu, njihov ubica se hvalio kako je njihovim ubistvom ispunio svoju normu koju je imao. Isti taj monstrum nije odgovarao kao ni njegovi naredbodavci – istakao je Kojić.

Kojić dodaje da je, prema zvaničnom popisu Republičkog centra, 585 djece ubijeno u Republici Srpskoj, ali da niko za te zločine nije odgovarao.

- Šta možemo da očekujemo od takvih Pravosudnih institucija? Ne možemo ništa. Ali, ono što moramo da radimo jeste da se sjećamo i da pamtimo svu tu djecu, i da ne dozvolimo da isto to Tužilaštvo radi na način da mi zaboravljamo tu djecu. Mi ih ne smijemo zaboraviti. Ovaj događaj danas je dio tog sjećanja i pamćenja. Moramo pisati o stradaloj djeci – naglasio je Kojić.

On je takođe najavio izdavanje jedne publikacije, koja će govoriti o svakom pojedinačnom stradanju, prije svega o načinu stradanja svih 585 djece, a da će publikacija biti trajni spomenik i zahvalnost svoj toj djeci koja su ugradila svoje živote u temelje Republike Srpske, iako ne svojom voljom, već voljom monstruma.

Rođaka mučki ubijene porodice Đorem Ranka Mičić, rekla je da je danas težak dan za sve porodice koje su izgubile djecu u posljednjem ratu, i dodala da je porodicama iz godine u godinu sve teže, te da oni najbolje znaju kako je izgubiti dijete.

Spomenik simbolizuje golubove

Prije dvije godine je u Istočnom Novom Sarajevu otkriveno spomen – obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. u dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava”.

Spomenik koji simbolizuje golubove izgrađen je na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, a novac za izgradnju ovog spomen – obilježja obezbijedio je Kabinet predsjednika Republike Srpske.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Spomenik „Beli anđeo“ simbol vaskrsenja sarajevskih Srba iz uništenja (FOTO) Spomenik „Beli anđeo“ simbol vaskrsenja sarajevskih Srba iz uništenja (FOTO)
"MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" (FOTO) "MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" ...
Organizovan susret pisaca Rusije i Srpske i uručena donacija knjiga Organizovan susret pisaca Rusije i Srpske i uručena donacija knjiga
Najčitanije
  • Havana - torta nad tortama
    16h 28m
    2
  • U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
    12h 45m
    1
  • Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike
    9h 22m
    1
  • Zaboravljeni korijeni: Manastir Liplje - Teslić (VIDEO)
    15h 36m
    0
  • Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu
    16h 26m
    0