Безуспјешни напади муслиманских јединица на Српску Илиџу 1992. године

27.05.2022. 11:03
0
ИЗВОР: katera.news

У настојању да реализују наредбу крњег Предсједништва БиХ о отварању комуникације Сарајево-Хаџићи од 14. априла 1992. године, муслиманске снаге су претрпјеле велике губитке и доживјеле поразе у свим нападима које су предузеле с циљем овладавања централног дијела Српске Илиџе, а посебно у нападима 22. априла и 14. маја 1992. године. Увидјевши да је немогуће окупирати Српску Илиџу из праваца Храснице, Соколовић Колоније, Бутмира, Добриње, Ступа, Отеса и других источних и сјеверних праваца, муслиманске јединице су започеле са припремама за напад са западне стране Српске општине Илиџа.

У данашњој објави приказујемо Заповјест за напад и деблокаду Сарајева коју је издао Хајрудин Хасановић командант одреда ТО Кисељак 29. маја 1992. године. Напад главним снагама је требао бити правцем с. Кошћан – Салатово брдо – Мишевићи – Мостарско раскршће – Осијек – Илиџа, а помоћним снагама правцем Пљешевац – Шамин гај – Влаково – Бутила – Ступ. Садејство кисељачком одреду са десне стране требао је дати ТО Пазарић правцем Хаџићи – Мостарско раскршће – Илиџа, а са лијеве стране ТО Високо правцем Година – Вела – Зеник – Бутила.

Наравно, као и сви напади прије и послије овог, остали су нереализовани и безуспјешни.

Напомињемо да је Хајрудин Хасановић бивши мајор ЈНА који је дезертирао, као и његов потчињени к-дир 2. чете коме је упутио заповјест Бакир Бабић, бивши заставник ЈНА који је дезертирао у марту 1992. године из касарне у Лукавици са пуним аутомобилом наоружања.

Подсјећамо, поводом обиљежавања првих 30 година општине Српска Илиџа, читаоци ће имати прилику да, сваког петка,  у 12 часова, погледају нови сет докумената, странице дневних новина или да се присјете људи који су обиљежили период од 1992. до 1996. године, када је стварана Српска земља.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Преузимање текста или фотографија, без одобрења аутора је строго забрањено!

Коментари 0
Повезане вијести
„Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја „Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 24m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 57m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    16h 38m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 49m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    23h 33m
    13