Безуспјешни напади муслиманских јединица на Српску Илиџу 1992. године

27.05.2022. 11:03
0
ИЗВОР: katera.news

У настојању да реализују наредбу крњег Предсједништва БиХ о отварању комуникације Сарајево-Хаџићи од 14. априла 1992. године, муслиманске снаге су претрпјеле велике губитке и доживјеле поразе у свим нападима које су предузеле с циљем овладавања централног дијела Српске Илиџе, а посебно у нападима 22. априла и 14. маја 1992. године. Увидјевши да је немогуће окупирати Српску Илиџу из праваца Храснице, Соколовић Колоније, Бутмира, Добриње, Ступа, Отеса и других источних и сјеверних праваца, муслиманске јединице су започеле са припремама за напад са западне стране Српске општине Илиџа.

У данашњој објави приказујемо Заповјест за напад и деблокаду Сарајева коју је издао Хајрудин Хасановић командант одреда ТО Кисељак 29. маја 1992. године. Напад главним снагама је требао бити правцем с. Кошћан – Салатово брдо – Мишевићи – Мостарско раскршће – Осијек – Илиџа, а помоћним снагама правцем Пљешевац – Шамин гај – Влаково – Бутила – Ступ. Садејство кисељачком одреду са десне стране требао је дати ТО Пазарић правцем Хаџићи – Мостарско раскршће – Илиџа, а са лијеве стране ТО Високо правцем Година – Вела – Зеник – Бутила.

Наравно, као и сви напади прије и послије овог, остали су нереализовани и безуспјешни.

Напомињемо да је Хајрудин Хасановић бивши мајор ЈНА који је дезертирао, као и његов потчињени к-дир 2. чете коме је упутио заповјест Бакир Бабић, бивши заставник ЈНА који је дезертирао у марту 1992. године из касарне у Лукавици са пуним аутомобилом наоружања.

Подсјећамо, поводом обиљежавања првих 30 година општине Српска Илиџа, читаоци ће имати прилику да, сваког петка,  у 12 часова, погледају нови сет докумената, странице дневних новина или да се присјете људи који су обиљежили период од 1992. до 1996. године, када је стварана Српска земља.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Преузимање текста или фотографија, без одобрења аутора је строго забрањено!

Коментари 0
Повезане вијести
Вечерас Хуманитарни концерт "Ми смо дјеца неба" за помоћ дјеци са Косова и Метохије Вечерас Хуманитарни концерт "Ми смо дјеца неба" за помоћ дјеци са Косова и Метохије
Погинули борци Крсмановић и Михајловић постхумно одликовани Погинули борци Крсмановић и Михајловић постхумно одликовани
Џудистима „Фамоса“ највише медаља на Другом меморијалном турниру „Горан Самарџија“ Џудистима „Фамоса“ највише медаља на Другом меморијалном турниру „Горан Самарџија“
Најчитаније
 • У пуцњави у Источном Новом Сарајеву рањена једна особа
  16h 59m
  3
 • Ево ко има законско право на субвенције за струју
  21h 58m
  2
 • Ухапшен осумњичени за брутално убиство у Бањалуци
  20h 13m
  1
 • Истрага против Џаке због дреса са именом Јашари?
  18h 9m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  12h 34m
  0