Bezuspješni napadi muslimanskih jedinica na Srpsku Ilidžu 1992. godine

27.05.2022. 11:03
0
IZVOR: katera.news

U nastojanju da realizuju naredbu krnjeg Predsjedništva BiH o otvaranju komunikacije Sarajevo-Hadžići od 14. aprila 1992. godine, muslimanske snage su pretrpjele velike gubitke i doživjele poraze u svim napadima koje su preduzele s ciljem ovladavanja centralnog dijela Srpske Ilidže, a posebno u napadima 22. aprila i 14. maja 1992. godine. Uvidjevši da je nemoguće okupirati Srpsku Ilidžu iz pravaca Hrasnice, Sokolović Kolonije, Butmira, Dobrinje, Stupa, Otesa i drugih istočnih i sjevernih pravaca, muslimanske jedinice su započele sa pripremama za napad sa zapadne strane Srpske opštine Ilidža.

U današnjoj objavi prikazujemo Zapovjest za napad i deblokadu Sarajeva koju je izdao Hajrudin Hasanović komandant odreda TO Kiseljak 29. maja 1992. godine. Napad glavnim snagama je trebao biti pravcem s. Košćan – Salatovo brdo – Miševići – Mostarsko raskršće – Osijek – Ilidža, a pomoćnim snagama pravcem Plješevac – Šamin gaj – Vlakovo – Butila – Stup. Sadejstvo kiseljačkom odredu sa desne strane trebao je dati TO Pazarić pravcem Hadžići – Mostarsko raskršće – Ilidža, a sa lijeve strane TO Visoko pravcem Godina – Vela – Zenik – Butila.

Naravno, kao i svi napadi prije i poslije ovog, ostali su nerealizovani i bezuspješni.

Napominjemo da je Hajrudin Hasanović bivši major JNA koji je dezertirao, kao i njegov potčinjeni k-dir 2. čete kome je uputio zapovjest Bakir Babić, bivši zastavnik JNA koji je dezertirao u martu 1992. godine iz kasarne u Lukavici sa punim automobilom naoružanja.

Podsjećamo, povodom obilježavanja prvih 30 godina opštine Srpska Ilidža, čitaoci će imati priliku da, svakog petka,  u 12 časova, pogledaju novi set dokumenata, stranice dnevnih novina ili da se prisjete ljudi koji su obilježili period od 1992. do 1996. godine, kada je stvarana Srpska zemlja.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Preuzimanje teksta ili fotografija, bez odobrenja autora je strogo zabranjeno!

Komentari 0
Povezane vijesti
Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža
Svečana akademija povodom Đurđevdana u Istočnoj Ilidži Svečana akademija povodom Đurđevdana u Istočnoj Ilidži
Sutra sastanak načelnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva Sutra sastanak načelnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    20h 48m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    18h 23m
    7
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    23h 31m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    4h 22m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    2h 49m
    0